BIH

Općinski sud u Sarajevu odbio tužbu protiv naše novine: Semir Efendić "Avazu" mora platiti 6.633 KM!

Efendić: Tužba neosnovana

M. Aš.

1.12.2017

Općinski sud u Sarajevu donio je 27. novembra presudu kojom se odbija tužba koju je protiv „Avaz-roto pressa“ podnio Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad, tražeći da mu se nadoknadi nematerijalna šteta zbog klevete i isplati iznos od 40.000 maraka.

Efendić je tužio „Avaz-roto press“ zbog pet tekstova koji su objavljeni u printanom izdanju „Avaza“ i na portalu Avaz.ba krajem 2014. i početkom 2015. godine. Radi se o tekstovima „Portparol radikala“, ali i tekstovima u kojima je bilo govora o njegovom nepotizmu: „Efendić smjenjuje pomoćnike i zapošljava stranačke pulene“, „Jesu li talovi ili sukobi u SDA okrenuli načelnika protiv Rada“...

Općinski sud u Sarajevu odbio je tužbeni zahtjev, navodeći da nije utvrđeno postojanje klevete. U tužbenom zahtjevu, Efendić, osim što je tražio da „Avaz“ objavi i izreku presude, tražio je od ove pravosudne institucije da danom donošenja presude portal „Avaza“ povuče sve tekstove u kojima se spominje Efendić, jer, kako je naveo, imaju klevetnički sadržaj.

Istakao je da mu je ovim tekstovima „povrijeđena čast, nanesena šteta ugledu i profesionalnom radu“, te je tražio da mu pod prisilom prinudnog izvršenja bude isplaćeno 40.000 KM, s kamatom počev od 2. februara 2015. godine.

Ali, svi su ti navodi i zahtjevi Efendića odbijeni kao neosnovani. Sud je nakon odbijanja tužbe donio odluku po kojoj Efendić „Avaz-roto pressu“ mora platiti troškove parničnog postupka u iznosu od 6.633,90 maraka, i sve u roku od 30 dana.

Tražio i zabranu objavljivanja tekstova

Efendić je u tužbenom nalogu tražio da se „Avaz-roto press“ kao izdavač „Dnevnog avaza“ uzdržava od objavljivanja tekstova protiv njega, jer je istakao da imaju klevetnički sadržaj koju mu narušava ugled. Ali i te navode Općinski sud u Sarajevu je odbio.

Faksimil presude Općinskog suda u Sarajevu od 27. novembra

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.