BIH

Sindikat policije i Vlada FBiH nisu postigli dogovor po pitanju penzionisanja policijskih službenika

A. Kuburović

M. R. S.

1.12.2017

13:05 Kako javlja naša novinarka, sastanak predstavnika sindikata policije sa premijerom Fadilom Novalićem i ministrom rada i socijalne politike FBiH Veskom Drljačom upravo je završen i nisu postigli dogovor u vezi penzionisanja policijskih službenika.

Sindikati će tražiti nastavak razgovora, što se mora desiti do srijede.

11:10 Počeo je sastanak predstavnika sindikata policije sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem i ministrom rada i socijalne politike FBiH Veskom Drljačom, na kojem će pokušati naći rješenje pitanja penzionisanja policijskih službenika.  

- Očekujem da postignemo dogovor da Vlada FBiH može usvojiti zakon o PIO, izmijenjen u odnosu na tekst koji je bio u proceduri - rekao je za "Avaz" Mirza Hadžiabdić iz Unije samostalnih sindikata policije FBiH.

Sastanak se održava u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu, gdje je došao i Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO.

Sindikati policije nisu zadovoljni odredbama zakona o PIO, ističući da bi njihove penzije po ovom novom zakonu bile znatno niže. Stoga su tražili izmjene, a odgovaralo bi im rješenje koje je kroz amandman uputio Klub poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

O ovome je održano već nekoliko sastanaka, a policijski službenici su nedavno održali i protest pred zgradom Parlamenta FBiH kada je na dnevnom redu bio zakon o PIO upućen po hitnom postupku. Hitni postupak nije prihvatila većina poslanika. Zakon o PIO na dnevnom je redu sjednice Predstavničkog doma u srijedu, i to kao nacrt.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.