BIH

Iz snijegom okovanog Lukomira izmjestili jedinu preostalu mještanku

Lukomir u zimskom snu, napušten do kasnog proljeća

Avaz.ba

1.12.2017

Iz snježnim nanosima blokiranog Lukomira prekjučer je evakuirana 67-godišnja Raza Masleša, koja je ostala jedina u selu iz kojeg su nekoliko dana ranije svi stanovnici otišli. 

Predsjednik Kluba ekstremnih sportova Bjelašnica Ejub Fako obaviješten je da je u Lukomiru ostala vremešna stanovnica, koja zbog zdravstvenih problema nije mogla krenuti pješice iz Lukomira kad su selo sa stadima ovaca napustili njen muž i sin te komšije iz još dva domaćinstva.


Raza zaključava svoj dom

Na Bjelašnici je prekjučer jak vjetar otpuhao snijeg sa strmina i stvorio velike nanose na putu do Lukomira, zbog čega je bilo nemoguće i jakim terenskim vozilo proći putem kroz klanac do Lukomira.

- Uspjeli smo se džipom, na sva četiri točka bili si jaki lanci, probiti do Lukomira, vozeći se mimo puta, kako bismo izbavili Razu. Prevezli smo je sa svim njenim stvarima - preslicama, vunom, štapom i zavežljajima, do Tarčina, a kad je zaključavala kuću, suze u očima su odale tugu zbog napuštanja ognjišta – kazao je Fako za Fenu.


Masleša s Fakom: Uspješno se probili do sela

Posljednja mještanka koja je napustila Lukomir, katanac je spremila u zavežljaj, na sigurno, kako je rekla, da bi na proljeće mogla opet otključati svoju kuću.

Ona je za Fenu kazala da su njeni ukućani pješice otišli, jer su morali sići kako bi stado od 70 ovaca prebacili u Tarčin, gdje provode zimu. Još je bilo prohodno i planirali su da nju naknadno autom iz Lukomira prevezu do Tarčina.

Ovo je sedma zima zaredom tokom koje 22 kuće u Lukomiru, bjelašničkom selu na 1.495 metara nadmorske visine, bivaju zaključane sve do kasnog proljeća.

Kuće pod šindrom

Posljednje autentično bosansko selo s kamenim kućama pokrivenim strmim krovovima od šindre, koje su svjedoci minulih vremena, ostalo je prazno. Njegovi stanovnici raselili su se po Tarčinu, Hadžićima, Vlakovu i drugim naseljima u okolici Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.