BIH

Dijalog Pravoslavne crkve i Islamske zajednice od velike je važnosti

Vladika Fotije i muftija tuzlanski ef. Fazlović: Prva, ali ne i posljednja posjeta

Piše: A. HADŽIĆ

2.12.2017

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović jučer je u nastupnu posjetu primio episkopa Eparhije zvorničko-tuzlanske Fotija, sa saradnicima. 


Duhovna sloboda

Tema razgovora dvojice vjerskih velikodostojnika, kako su kazali, bila je postizanje dijaloga, ali i izgradnja što boljih odnosa, kako među vjernicima tako i drugim građanima, na prostoru njihovih granica djelovanja.

- Mi smo tu da stvaramo jedan prostor za duhovnu slobodu u ovome gradu. Da ljudi koji žive ovdje, bez obzira na vjeru i naciju, budu slobodni ljudi. Da Tuzla bude grad mira, slobode, tolerancije i međusobnog uvažavanja. Ovo neće biti moja posljednja posjeta ovdje, muftija će doći i kod nas, u Bijeljinu, da razgovaramo, da se učimo da ponovo zajedno živimo i da njegujemo najbolju tradiciju koja je ovdje bila kroz istoriju - proučio je vladika Fotije.

Izražavajući zadovoljstvo zbog prve posjete episkopa Fotija Muftijstvu, ef. Fazlović poručio je da je od velike važnosti razgovor među predstavnicima Pravoslavne crkve i Islamske zajednice.

Ljudska odgovornost

- Iskazana je naša zajednička volja i opredijeljenost da djelujemo da bismo olakšali život vjernicima i svim ljudima, posebno onim vjernicima koji žive kao manjine. U svojoj ranijoj službi episkop Fotije predvodio je eparhiju gdje su vjernici pravoslavci bili manjina, a sada je u poziciji, sa svojim sjedištem u Bijeljini, da djeluje tamo gdje su pripadnici Pravoslavne crkve u većini. Obradovao sam se toj paraleli, tako treba da razmišljamo, da u svom radu polazimo od svoje najdublje ljudske odgovornosti, koja je uvećana službom koju imamo - kazao je muftija Fazlović.

Zajedničke akcije  

Muftija tuzlanski je posebno istakao potrebu aktivnijeg rada unutar međureligijskog dijaloga i predstavnika Pravoslavne crkve i Islamske zajednice. On je naveo da je dijalog važan da bi iz njega proizašle mnoge zajedničke akcije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.