BIH

Sud BiH nadležan jedino za tužioca Mihajlovića!

Mihajlović: Pojedinci iz Tužilaštva pokušali ga spasiti

Piše: M. AŠČIĆ

2.12.2017

Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo je kao neosnovanu žalbu Državnog tužilaštva na rješenje po kojem se Sud BiH u prvostepenoj odluci proglasio nenadležnim za slučaj Sadine Beridan-Zuhrić, teško bolesne bivše daktilografkinje suspendiranog tužioca Bože Mihajlovića! 

Nema žalbe

Beridan-Zuhrić osumnjičena je za zloupotrebu službenog položaja u aferi „Nestali novac“, za šta Tužilaštvo sumnjiči i Mihajlovića, ali za krivično djelo nesavjesnog rada u službi. On je prošle sedmice i ispitan u svojstvu osumnjičenoga na ove okolnosti.

Ova odluka Apelacionog odjeljenja je pravosnažna i protiv nje nije moguća žalba. To nam je jučer potvrdila i Tatjana Savić, advokatica koja zastupa Beridan-Zuhrić.

Prvostepenim rješenjem Suda BiH od 14. novembra ove godine odlučeno je da je ova pravosudna institucija nenadležna za postupanje u krivičnom predmetu protiv Beridan-Zuhrić te je konstatirano da će se po pravosnažnosti rješenja predmet dostaviti na postupanje Kantonalnom sudu u Sarajevu kao jedinom nadležnom.

Sud je prvostepenim rješenjem odlučio da se „Beridan-Zuhrić ne može smatrati službenom ili odgovornom osobom“, dok je Tužilaštvo u žalbi tvrdilo da je došlo do pogrešne primjene odredaba Krivičnog zakona BiH, ali je žalba odbijena.

To znači da će Tužilaštvu KS morati biti dostavljeni svi „dokazi“ iz istrage protiv Beridan-Zuhrić, onkološke pacijentice koju su pojedinci iz Tužilaštva BiH istraživali i željeli optužiti za nestanak novca iz tužilačkih predmeta koje je vodio Mihajlović. Ali, i da je Sud BiH sada jedino nadležan za tužioca Mihajlovića, kojem samo može i suditi u ovom procesu koji je pred podizanjem optužnice. To se posebno odnosi na sudske naredbe u postupanju tokom istrage.

Radila po nalogu

Pravosnažna odluka Apelacionog odjeljenja, između ostalog, glasi da, bez obzira na tvrdnje Tužilaštva da je Beridan-Zuhrić imala status službene osobe, a utvrđeno je da, osim zaposlenja u Tužilaštvu, „nije imala bilo kakva ovlaštenja koja bi predstavljala službene dužnosti koje je mogla zloupotrijebiti“.

Sudije Apelacionog odjeljenja navode i da je Beridan-Zuhrić „isključivo postupala po nalogu tužioca i obavljala administrativno-tehničke poslove“ bez službene odgovornosti. Prema ovom rješenju, istragu Tužilaštvo BiH sada može voditi isključivo protiv Mihajlovića.

Osumnjičeni nisu zajednički djelovali 

Postupajući tužilac Emir Neradin pokušao je spasiti predmet protiv Beridan-Zuhrić tako što je 20. novembra uputio i dopunu žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH pozivajući se „na povezanost radnji izvršenja osumnjičenih“. Ali i ta je žalba odbijena.

Utvrđeno je da međusobna povezanost radnji osumnjičenih nije od presudnog značaja za odlučivanje o stvarnoj nadležnosti suda, s obzirom na to da „svaki od osumnjičenih odgovara za svoje djelo“, niti je između njih postojao bilo kakav dogovor o zajedničkom djelovanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.