BIH

Neprihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka u vezi s Rezolucijom o vojnoj neutralnosti RS

Fena

4.12.2017

Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) nije danas prihvatilo zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi s Rezolucijom o zaštiti ustavnog pretka i proglašenju vojne neutralnosti RS.

- Ovakvu odluku Vijeće je donijelo jer je ocijenjeno da osporena Rezolucija Narodne skupštine RS ne sadrži opće pravne norme i da, shodno tome, nema obavezujući karakter - saopćeno je iz Ustvanog suda RS.

Stoga, kako dodaju, po svojoj pravnoj prirodi ne predstavlja pravni, već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi Narodne skupštine RS.

Zbog toga, Vijeće je utvrdilo da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporene Rezolucije s odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u RS.

Rezolucija je usvojena na sjednici entitetskog parlamenta glasovima vladajuće većine. 

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda je na taj dokument, u kojem se navodi da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma, stavio veto 27. oktobra.

Rezolucija je za njih u potpunosti neprihvatljiva i njome se, smatraju, zadire u nadležnosti države BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.