BIH

Jasenko Selimović, poslanik iz Švedske: BiH je uskraćena za milione eura od EU

Selimović: Novac se mora nadoknaditi

Piše: S. NUMANOVIĆ

4.12.2017

Države članice Evropske unije iz Brisela godišnje dobivaju pomoć između 800 i 3.000 eura po stanovniku. Države koje nisu u Uniji, poput Kosova, dobivaju 80 eura po stanovniku. Znate li koliko je Bosna i Hercegovina dobila u nekoliko proteklih godina? Svega četiri eura po stanovniku za godinu dana.  

Jasenko Selimović, poslanik Evropskog parlamenta iz Švedske, nedavno je upitao Evropsku komisiju zašto se tako malo izdvaja za BiH i hoće li se to promijeniti te hoće li BiH biti vraćen novac koji je izgubila.

Finansijski okvir

U podnesku Evropskoj komisiji, on je najprije istakao da je od 2007. do 2010. BiH dobila 331 milion eura. Za period 2014.–2017. našoj je državi dodijeljeno tek 160 miliona eura, „što je znatno smanjenje“.

- Prema navodima Komisije, BiH je dobila proporcionalno najmanje novca. Kani li Komisija sada povećati svoje fondove za BiH od 2018. do 2020. kako bi bila osigurana bolja podrška za izgradnju institucija i kapaciteta te BiH bila u stanju provesti potrebne reforme koje su joj potrebne na putu pristupanja EU – napisao je Selimović.

U razgovoru za „Avaz“ Selimović pojašnjava svoju inicijativu.

- Imao sam dosta razgovora o ovoj temi. Dobio sam i neke neformalne odgovore. BiH je jedna od država koje nisu dobile dio novca koji im pripada. Objašnjenje je da je BiH stigla na kraju u podjeli budžeta za razvoj. Dobro. Jasno je meni da se radi i o izgovorima. Sada tražim da joj se gubitak nadoknadi – kaže on.

Ovaj poslanik Evropskog parlamenta iz Švedske uputio je i zvanični upit Evropskoj komisiji i zatražio obeštećenje BiH.

- Nemoguće je da se Kosovu, naprimjer, daje toliko, a da se BiH tako drastično uskrati. I ja sam protestirao protiv toga. Neka Kosovo dobiva i više, ali BiH ne smije biti uskraćena. Sada se borim da se ta nepravda ispravi – ističe on.


Obećanje Brisela

Selimović, koji je rođen u Sarajevu, političku je karijeru ostvario unutar liberala Švedske.

- Evropska komisija obećala mi je da će povećati sumu novca namijenjenoh BiH. Naravno da mi je vrlo drago zbog toga, ali to je tek prvi korak. Naredni korak, na kojem moram insistirati, jeste da se nadoknadi ono što BiH nije dato, a pripada joj, u proteklom budžetskom periodu – kaže naš sagovornik.

Upitan pomažu li mu iz BiH u tome, Selimović kaže da je imao razgovore sa svim političarima iz naše zemlje koji su dolazili u Brisel. Dodaje da se i iz Sarajeva mora raditi na ispravljanju ove nepravde.

- Budžet se sada pravi od 2020. do 2027. I sada se mora raditi na ispunjenju obećanja Komisije. Jednom kada on bude usvojen, više se ne mijenja – upozorava Selimović.

Sarajevo mora insistirati u Briselu 

- Bh. političari moraju insistirati da se izdvajanja za BiH u narednom budžetskom periodu povećaju. Budžet za narednu Komisiju sada se pravi, usvaja se 2019. i počinje se realizirati godinu kasnije. BiH ima kapacitete i potrebe za evropskim novcem. Nama nedotaje novca i jedini ozbiljan kapital koji u BiH stiže, dolazi sa Zapada – od EU, njenih članica, MMF-a... Sarajevo mora insistirati da dobije od Brisela ono što mu s pravom pripada – poručio je Selimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.