BIH

Parlament BiH: Ne umanjuju im se primanja ni kad sjednice budu prekinute ili odgođene

Parlament BiH: Parlamentarci plaćeni i kada ne rade

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

4.12.2017

Predstavnički dom Parlamenta BiH samo u posljednjih mjesec tri puta je prekidao 53. sjednicu. Posljednji put sjednica je prekinuta nakon dva i po sata zasjedanja jer je Kolegij Doma odlučio da, na zahtjev predsjedavajuće Borjane Krišto, prekine zasjedanje. No, bez obzira na to što je sjednica prekinuta, svim poslanicima koji su bili prisutni na njenom početku iznos primanja bit će identičan kao da su zasjedali čitav dan ili okončali sjednicu.  

Neprecizne odredbe

Potvrdio je to za „Avaz“ i Kenan Vehabović, sekretar Zajedničke službe Sekretarijata PSBiH. On kaže da Sekretarijat obračunava manje iznose poslaničkih primanja samo ako oni nisu nikako došli na zasjedanje.  

- Kada je riječ o situacijama kao što su prekidi sjednica ili odlaganja, poslanicima koji dođu na sjednicu računa se kao da su ispunili svoju poslaničku obavezu jer oni na takve situacije ne mogu utjecati - kaže Vehabović.

Ovakav povlašten položaj parlamentaraca, odnosno plaćanje njihovog nerada svakako je uzrokovan i nepreciznim zakonskim i poslovničkim odredbama, a tome doprinosi i to što Parlament BiH nema jedinstven zakon o svom radu. Vehabović smatra da je takav jedan zakon, koji imaju zakonodavna tijela zemalja i u regionu i Evropskoj uniji, neophodan i BiH.

Udariti po džepu

- Takvo zakonsko rješenje obuhvatilo bi sva prava i obaveze poslanika i delegata i na jednom mjestu i precizno definiralo sve slučajeve koji se tiču neizvršavanja njihovih obaveza. A ono bi moralo sadržavati i odredbe na koji način se regulira pitanje iznosa za isplatu u situacijama kada se sjednice prekinu ili odgode - ističe Vehabović.

Međutim, sudeći prema dosadašnjem protivljenju, prvenstveno iz HDZ-a i Saveza za promjene, prijedlozima za bilo kakve uštede, koje su uglavnom dolazile iz Kluba poslanika SBB-a, teško je očekivati da će poslanici sami sebe udariti po džepu.

A možda bi upravo to bio najefikasniji način borbe protiv njihovog nerada, jer su s iznosima od 4.500 do 7.000 KM, koliko dobivaju, parlamentarci u BiH najplaćeniji u regiji iako najmanje rade.

Ostali slučajevi  

Poslanicima je puni iznos primanja obračunat i za 15. novembar. Tek što su sjeli u poslaničke klupe, odmah su i ustali jer su obaviješteni da se sjednica prekida zbog nedostatka kvoruma za odlučivanje. Inače, 53. sjednica je započeta 25. oktobra, kada je prekinuta u ponoć zbog nedostatka kvoruma. U ovoj godini oba doma PSBiH prekidala su i odgađala zasjedanja i u februaru i martu jer su njegov rad blokirali poslanici stranaka iz entiteta RS zbog zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. I tada su isplaćivani puni iznosi njihovih plaća, paušala i ostalih privilegija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.