BIH

Han nakon sastanka s liderima: Do sada nismo dobili ništa, osim obećanja, a sada očekujemo konkretne rezultate

Piše: Avaz.ba

4.12.2017

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn) danas se sastao sa političkim liderima u BiH. Nakon sastanka, Han se obratio novinarima i kazao kako je na političarima u BiH da pronađu političko rješenje.

Dotakao se i roka za odgovor na Upitnik i rekao da ukoliko se ne mogu dostaviti odgovori na Upitnik, onda će i odgovor Evropske komisije kasniti.

- Moja je želja da to bude što prije. Do sada nismo ništa dobili, osim obećanja, a sada očekujemo konkretne rezultate. Također, očekujemo i usvajanje Zakona o akcizama i usvajanje strategije za ruralni razvoj - rekao je Han.

Evropski komesar je istakao kako je na sastanku danas od njega tražen povlašteni status za Bosnu i Hercegovinu kako bi osigurao status kandidata. Han je kazao kako to nije njegov posao.

- Status kandidata nije besplatan ručak. Morate raditi zajedno na izgradnji povjerenja, da bi BiH bila jedna zemlja koja može ostvariti i donijeti rezultate. Krajnje je vrijeme da se ispune stvari koje su usaglašene. Bojim se da će prilika nestati, iako to niko ne želi - rekao je Han.

Podsjetio je i da se predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jan-Claude Juncker) u septembru dotakao dinamike približavanja zemalja u zapadnom Balkanu.

- Bugarska naredne godine preuzima predsjedanje. Nakon njih ide Austrija, Rumunija. To su velike mogućnosti za BiH i to se mora iskoristiti, inače će kaskati za svim zemljama u regionu koje sada dosta dobro napreduju na EU putu.

Apelirao je na lidere da se drže opredjeljenja koje su na sebe preuzeli još u februaru 2014. godine i da rade na realizaciji evropskih težnji BiH, što i građani očekuju.

Na kraju je dodao da pravosuđe u BiH ne smije biti pod utjecajem politike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.