BIH

Reagiranje AUBHA nakon Crnatkovih izjava: Bh. građani u Australiji i danas spominju nemjerljive doprinose ambasadora Arnauta u promociji BiH

S. D.

4.12.2017

Australijska unija bh. asocijacija (AUBHA) koja okuplja više od 25 udruženja bh. građana na najmlađem kontinentu, reagirala je povodom izjave ministra vanjskih poslova Igora Crnatka, o Damiru Arnautu, poslaniku SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i nekadašnjem ambasadoru BiH u Australiji.  

Reagiranje je upućeno i na adresu Predstavničkog doma Parlamenta BiH, odnosno , predsjedavajućoj tog doma Borjani Krišto.  

Podsjećamo, Arnaut je nedavno u Predstavničkom domu inicirao raspravu o o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta i putovanja ministra vanjskih poslova BiH drugim državama te njihovoj svrsi za interese BiH i njenih građana.

Na prošlosedmičnoj sjednici tog doma, Crnadak je umjesto konkretnih odgovora na pitanja zbog čega je tokom dosadašnjeg mandata u inozemstvo putovao 140 puta, što je u prosjeku pet puta mjesečno , pokušao raspravu skrenuti u pravcu da se umjesto o efektima njegovih putovanja, raspravlja o onima koje je postigao Arnaut dok je bio ambasador u Australiji.

Verbalni atak

Crnadak je tada kazao i da je ambasadorska pozicija na kojoj je bio Arnaut koštala Ministarstvo vanjskih poslova „520.000 KM, te da Arnaut ima ambiciju da bude ministar vanjskih poslova“ .

Arnaut je negirao oba Crnatkova navoda, te je kazao aktuelnom ministru vanjskih poslova, da se što se njega tiče, slobodno otvori rasprava o troškovima svih ambasadora i učincima tokom njihovih diplomatskih misija.

U nastavku u cjelosti objavljujemo reagiranje AUBHA, objavljeno i na njihovoj zvaničnoj internetskoj stranici:

- S nevjericom smo svjedočili medijskim izvještajima o verbalnom ataku na državnog poslanika i bivšeg ambasadora BiH u Australiji Damira Arnauta od strane ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka za govornicom Parlamentarne skupštine BiH, tokom rasprave koju je gospodin Arnaut inicirao o ogromnom broju Crnatkovih putovanja. Crnadak je tada naveo: „Imamo situaciju gdje je samo predlagač inicijative koštao Ministarstvo oko 520 hiljada KM samo za jedan svoj mandat kao ambasador. Moramo vidjeti šta su bili efekti i toga”.

S obzirom da su primanja svakog ambasadora javna, te da nisu ni blizu navedenog, ovu očito izmišljenu cifru nećemo posebno ni komentarisati. Pogotovo, jer za ambasadora Arnauta nije bilo troškova smještaja jer je bio obavezan stanovati u rezidenciji koju smo, skupa s zgradom ambasade BiH u Canberri, svojim trudom, radom i sredstvima napravili mi, građani Bosne i Hercegovine u Australiji. Što se tiče efekata rada ambasadora Arnauta, koje je Crnadak također doveo u pitanje, o tome smo upravo mi posebno pozvani da govorimo.


Čak i danas, četiri godine od njegovog odlaska, građani BiH u Australiji spominju nemjerljive doprinose ambasadora Arnauta na promociji njihovih i interesa naše zemlje. Ambasadora Arnauta, sa dubokom dozom uvažavanja, također još uvijek spominju brojni australski zvaničnici sa svih nivoa vlasti. Ambasador Arnaut je u Australiji ostavio trag koji nikakvi prizemni ataci ne mogu zasjeniti, a ovo su samo neki primjeri:

- Ishodio je jednoglasno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Parlamentu Australije, do danas najdirektnije takve rezolucije u svijetu

- Ishodio postavljanje šest tona teškog bosanskog stećka u Zvaničnim vrtovima Parlamenta Australije, poklon Ambasade BiH u Canberri povodom 20. godišnjice diplomatskih odnosa između BiH i Australije. Jedina dva poklona koja je Australija do tada pristala postaviti u Zvanične vrtove svog parlamenta su bili pokloni Kine i Izraela

- Ishodio puno priznavanje vozačkih dozvola BiH u svim saveznim državama Australije. Ovo predstavlja uštedu od preko 1.000 AUD za svakog našeg građanina koji je od tada došao u Australiju

Interesi BiH

- Uspostavio je počasne konzulate BiH u Sydney-u i u Aucklandu na Novom Zelandu

- Organizovao prvu i do danas jedinu Guest of Government (zvanični gost Vlade) posjetu iz Bosne i Hercegovine na ministarskom nivou, Australiji i Novom Zelandu

- Uspostavio konzularne dane u Sydneyu, Melbournu i Perthu, što je rezultiralo značajnim uštedama za naše građane

- Ishodio postavljanje zastave BiH na Aveniji zastava u Coomi, na inicijativu Alije Bašića

- Ishodio pokretanje pregovora između BiH i Australije o sporazumu o socijalnom osiguranju

- Postavio ploču s imenima preko 1.200 građana BiH koji su učestvovali u izgradnji zgrade Ambasade BiH i rezidencije

- Upriličio obilježavanje svakog Dana državnosti BiH tokom svog mandata, te uveo praksu pozivanja svih građana BiH na takve prijeme

- Ishodio, u saradnji s ambasadorom Hrvatske, odstranjivanje termina „građanski rat” iz rezolucije o odnosima Australije i Srbije

- Organizovao blisku saradnju i koordinacioni mehanizam preko 25 bosanskohercegovačkih udruženja i organizacija u svim saveznim državama Australije

Ambasador Arnaut je ove i slične uspjehe ostvario prije svega zahvaljujući izuzetno prisnim odnosima koje je uspostavio i njegovao sa brojnim članovima Parlamenta Australije, kako iz vladajuće koalicije tako i iz opozicije, te sa svim bosanskohercegovačkim udruženjima. Takvo njegovo djelovanje dovelo je do istovremene promocije interesa Bosne i Hercegovine, ali i bh. udruženja u Australji, kao i do jačanja uticaja naših građana u političkom životu Australije.

Neophodno je također napomenuti da je ambasador Arnaut bio prvi ambasador BiH u Australiji koji se zvanično odrekao usluga vozača, čime je Bosni i Hercegovini uštedio preko 70.000 KM godišnje (plata, smještaj, dnevnice i drugi troškovi), odnosno preko 250.000 KM tokom svog mandata. Kada se u obzir uzme da zbog ovog poteza ambasadora Arnauta vozač nije dodjeljen ni njegovim nasljednicima na mjestu ambasadora, samo ta njegova inicijativa je već uštedila Bosni i Hercegovini preko 500.000 KM.

Šta više, upravo taj iskren i profesionalan pristup ambasadora Arnauta je vratio povjerenje bh. zajednice u ambasadu BiH u Canberri, što je rezultiralo donacijama naših građana ambasadi u vrijednosti nekoliko desetina hiljada KM, uključujući namještaj, audio-video sisteme, umjetnička djela i slično, a o čemu MVP BiH posjeduje detaljnu evidenciju.

Jedina ambicija

Konačno, što se tiče izjava Crnatka i nekih članova Parlamentarne skupštine BiH da su u inicijativi gospodina Arnauta osjetili „ambiciju da on bude ministar vanjskih poslova BiH“, mi građani BiH u Australiji smo tokom mandata ambasadora Arnauta imali priliku na djelu gledati samo jednu i jedinu njegovu ambiciju – da služi interesima Bosne i Hercegovine i njenih građana. Sličnu ambciju smo osjetili dok smo, iščekujući njegov dolazak u Australiju, svjedočili njegovom maestralnom oslobađanju Ejupa Ganića od srbijanske potjernice.

Uprkos svim ovim uspjesima, ili možda upravo zbog njih, građani BiH u Australiji nikada neće zaboraviti posljednji čin ambasadora Arnauta, noć prije njegovog odlaska iz Australije, na ispraćaju u ABHCA centru u Sydneyu. Održao je govor uzdignute glave, s pravom ponosan što je ispunio sva obećanja koja je na tom istom mjestu dao tri i po godine ranije, okrenuo se na izlazu iz sale i poklonio svojim Bosancima i Hercegovcima.

Uspjesi, efekti rada, djela, ali i ljudskost Damira Arnauta, prevazilaze sve one koji se usude dovoditi to u pitanje. No zato postojimo mi, građani BiH u Australiji, koji možemo reći istinu o tome - navodi se na kraju reagiranja Australijske unije bh. asocijacija (AUBHA), kojeg u ime odbora AUBHA , potpisuje Aida Haverić, koordinator.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.