BIH

Rudari RMU "Abid Lolić - Bila" odbili sići u jamu, rukovodstvo ih pozvalo da nastave raditi a da sutra održe sastanak

Piše: R. Be.

4.12.2017

Prema posljednjim informacijama, rukovodstvo RMU "Abid Lolić - Bila" pozvalo je radnike koji štrajkuju da siđu u jamu, a da će sutra biti održan sastanak rukovodstva Rudnika i Sindikata sa radnicima.

Također, saznajemo da radnici koji su danas stupili u štrajk nemaju podršku Grantskog sindikata radnika rudnika FBiH, uprave Rudnika i JP Elektroprivreda BiH, u čijem je sastavu ovaj rudnik. 

Prva smjena Rudnika mrkog uglja "Abid Lolić - Bila" stupili su danas u 14 sati u štrajk, a isto su postupili i rudari druge smjene. 

Kako je za Avaz.ba rekao jedan od rudara, razlog stupanja u štrajk je smanjivanje koeficijenta plaće i neisplaćivanje regresa. 

 - Druga smjena, oko stotinjak radnika, počela je štrajk oko 14 sati. I prva smjena je štrajkovala, ali su ih prevarili i oni su izašli iz rudnika. Smanjili su nam koeficijent plaće sa 2,7 na 2,4. Također, regresi nisu isplaćeni, a ima i pritisaka na radnike. Napustio nas je i predsjednik Sindikata - rekao nam je rudar, koji nije želio otkrivati identitet. 

Rudari poručuju da neće u jamu dok im se ne obrati neko iz rukovodstva, a najavljuju da će im se pridružiti i rudari iz treće smjene. 

Naš sagovornik kaže da je na mjestu na kojem su se okupili, prisutna i policijska patrola. 

Na kraju se zahvalio svima koji su im donijeli hranu, nakon što se proširila informacija o štrajku.

Jedan od rudara poslao nam je i fotografije sa mjesta događaja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.