BIH

Zahuktava se borba za predsjednika UO: Ko briše dokaze da je Mekić predavao u BiH?

Mekić sa studentima na odbrani magistarskog

Piše: M. Aš.

5.12.2017

Nakon što je naš list prije nekoliko dana upozorio da je Mevludin Mekić, aktuelni predsjednik Upravnog odbora (UO) Univerziteta u Sarajevu (UNSA), lažirao izjavu u utrci za novi mandat u UO, saznajemo da su ekspresno počeli nestajati dokazi o njegovom nastavničkom angažmanu na visokoškolskim ustanovama u BiH.


Ocjene i potpisi

Mekić je u prijavi naveo da nije angažiran ni na jednom fakultetu u BiH, ali ga demantiraju brojni dokazi, kao što su raspored predavanja, upisivanje ocjena i potpisa u studentske indekse, dokumenti koji svjedoče da je bio predsjednik brojnih komisija na odbranama magistarskih radova.

Dokaz da je član komisije na Univerzitetu u Vitezu

No, dokazi da je Mekić bio i još jeste predavač na Univerzitetu u Vitezu, ovih su dana uklonjeni. Mekić tako na sve načine, što smo ranije i objavili, uz pomoć Sifeta Kukuruza, aktuelnog člana UO, želi ostati na ovoj poziciji, bez obzira na to što ne ispunjava uvjete konkursa, a na koju je također, prema dokazima, nezakonito imenovan i 2013. godine, čime je svjesno počinio krivično djelo.

Zakočen proces

Mandat Mekiću i ostalim članovima UO istječe već 17. decembra, a do tada bi komisija koju je imenovalo Ministarstvo obrazovanja KS, koje je i raspisalo konkurs za članove UO UNSA-e, trebala završiti svoj dio posla.

Ali, zbog provjera Mekićeve prijave, proces je sada zakočen. Jedini kandidat koji ispunjava uvjete konkursa je Murat Ramadanović, ali on još nije ni pozvan na intervju. Do tada, Mekić uz pomoć Kukurza i njegovo kuma Abida Fejzića, predsjednika komisije, nastoji ubijediti ostale članove da ipak ispunjava uvjete, iako dokazi govore drugačije.

Šta je bilo na sjednici UO UNSA-e 

Upravni odbor UNSA-e sinoć je održao nastavak sjednice UO, koju je Mekić samovoljno prošle sedmice prekinuo, a da nije dopustio da se glasa o zaključcima Senata UNSA-e koji se odnose na primjenu kolektivnog ugovora u odnosu na jedinstveni pravilnik o plaćama na UNSA-e. Zbog samovolje Mekića već danima je ugroženo poslovanje Stomatološkog fakulteta. Do zaključenja ovog izdanja našeg lista, nije bilo poznato da li je ova tačka usvojena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.