BIH

Sramotne odluke direktorice Izetbegović: Dermatovenerologija se gasi zbog kružnog toka!

Premještanje stvari iz starih u nove prostorije

Piše: A. NUHANOVIĆ

6.12.2017

Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), ovih dana za pacijente je zatvorila vrata još jedne klinike u najvećoj medicinskoj ustanovi u državi. S radom je, naime, prestala Klinika za dermatovenerologiju, na čijem je čelu bila prof. dr. Emina Kasumagić-Halilović. Na ovoj klinici do sada je radilo 30 osoba, među njima 11 ljekara.  

Oronula i neuslovna

Klinika je ukinuta odlukom direktorice Izetbegović, iako tako Sarajevo, a time i Bosna i Hercegovina, ostaje bez jedne značajne klinike, kakve imaju Srbija i Hrvatska.

Kako saznajemo, na mjestu gdje je bila ova klinika, nakon što zgrada bude porušena, gradit će se kružni tok! Izetbegović je ovaj posao dogovorila s načelnikom općine Centar Nedžadom Ajnadžićem.

- Pacijenti su za vikend, bez ikakve najave, premješteni u zgradu nekadašnje Klinike za fizijatriju. Zgrada je oronula, stara, neuslovna i nikako nije bolje rješenje za pacijente. No, njih, a ni nas koji smo tu godinama radili, niko ništa ne pita - kaže naš izvor.

Pacijenti su, kako saznajemo, bili uznemireni. Mnogi su se protivili tome, ali njihove primjedbe niko nije slušao. Da je Klinika za dermatovenerologiju preseljena u nove prostorije, potvrdili su jučer i iz KCUS-a.

U saopćenju za javnost nije navedeno da će na tom mjestu biti građen kružni tok i da je KCUS, odnosno direktorica, ovo zemljište poklonila Općini Centar, nego je rečeno da je sve urađeno zarad boljih uvjeta pacijenata!

- Izmještanje klinika, fuzija klinika i odjeljenja, te reorganizacija posla sastavni su dio promjena koje se sprovode u cilju poboljšanja kvalitete zdravstvenih usluga bolesnicima – saopćeno je iz KCUS-a.

Izetbegović: Gdje su tu pacijenti

Kako što se da vidjeti, ni riječi o pravim razlozima zašto se direktorica odlučila na ovaj potez.

Prije mjesec, također preko noći, donesena je odluka da se ugasi Vaskularna hirurgija u KCUS-u. Pacijentima koji su se na ovoj klinici liječili godinama ljekarske usluge pružaju se na Kardiologiji.

Kasumagić-Halilović: Bila na mjestu šefa Klinike

Bila najveća ustanova u BiH

Klinika za dermatovenerologiju bila je specijalizirana ustanova za dijagnostiku i liječenje ukupne dermatovenerološke patologije. To je bila najveća dermatovenerološka ustanova u BiH, s visoko diferenciranim kadrom.

Sve dogovoreno još u junu

Izetbegović i Ajnadžić: Obišli lokaciju na kojoj će se graditi kružni tok

Izetbegović i Ajnadžić susreli su se u junu, kada je posao i dogovoren. Njih dvoje još tada su obišli lokaciju na kojoj će se graditi kružni tok.  

Direktorica Izetbegović tada je kazala da je KCUS spreman ustupiti zemljište Općini Centar za gradnju kružnog toka, a da bi eventualno zauzvrat Općina mogla pomoći u „adaptaciji“ Klinike za dermatologiju. Ajnadžić je tada kazao da će Općina Centar, shodno finansijskim mogućnostima, podržati projekte KCUS-a, „jer ćemo svi jednog dana trebati medicinsku pomoć i njegu“.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.