BIH

Otkazana vježba spašavanja na Bjelašnici

A. ČENGIĆ

6.12.2017

Zbog predstojeće sezone skijanja i posjete velikog broja turista na Bjelašnici, a u okviru godišnjeg plana obuke i izvođenja vježbi i zajedničkog djelovanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (brigada zračnih snaga i protuzračne odbrane) i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), kao i spasilačkih službi koje djeluju u BiH u cilju pružanja podrške i pomoći u slučaju bilo kakve nesreće, danas je na Babinom dolu na Bjelašnici trebala je biti održana vježba traganja, spašavanja i evakuacije u zimskim uslovima “Smetovi 2017”. Međutim, zbog vremenskih neprilika ona je otkazana.

Vježbom se trebala provjeriti odnosno demonstrirati psihička, fizička i tehnička sposobnost članova Gorske službe spašavanja i Civilne zaštite. Tačnije, predviđena simulacija povrijeđenih na stazi kojeg su trebali spustiti u ravnicu, gdje bi ga helikopterom prevezli u najbližu bolnicu, prolongirana je.

Kako nam je rečeno, zbog magle u Rajlovcu, helikopter nije mogao poletjeti. Inače, jučer je održana generalna proba ove vježbe koja je protekla bez problema čime su još jednom pokazali da odlično koordiniraju, odnosno komuniciraju jedni s drugima i u takvim vanrednim situacijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.