BIH

Sud BiH odbacio zahtjev Hrvatskih autocesta, Vijeće ministara ne mora platiti milion KM

Avaz.ba

6.12.2017

Sud Bosne i Hercegovine presudio je u korist Ministarstva prometa i komunikacija BiH, u slučaju tužbe Hrvatskih autocesta (HAC).

HAC je tužio ministarstvo tražeći naknadu štete od približno milion KM zbog, kako se navodi, krivice bh. ministarstva za propust u ugovoru sa Strabagom prilikom prvobitne gradnje mosta Svilaj.

Hrvatske autoceste su Ministarstvu prometa i komunikacija BiH u oktobru 2015. godine poslale regresni zahtjev za isplatu iznosa od 535.000 eura sa zateznim kamatama. Radi se o iiznosu koji su Hrvatske autoceste uplatile Strabagu nakon dogovora o obeštećenju.

Bh. ministarstvo nije uplatilo taj iznos, nakon čega je uslijedila tužba. No, Sudu BiH je odbacio zbog zastare potraživanja.

Zastara u ovom slučaju nastupa tri godine nakon što je oštećena strana saznala za štetu i stranu koja je tu štetu počinila. S obzirom na to da je HAC za štetu saznao 27. decembra 2012. godine, a da je tužba podnesena 29. juna 2016. godine, zahtjev je odbijen.

Dok se hrvatska strana uspjela nagoditi sa Strabagom plativši nešto više od milion KM, bh. strana je otišla na sud i izgubila. Arbitražni sud u Hagu donio je u septembru presudu u slučaju tužbe Strabaga protiv Bosne i Hercegovine, a u korist austrijske građevinske kompanije. Sve zajedno iznosi blizu 2,5 miliona konvertibilnih maraka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.