BIH

Ustavnopravna komisija i Komisija za finansije i budžet Doma naroda podržale set zakona o akcizama

S. D.

7.12.2017

Ustavnopravna komisija i Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržale su set zakona o akcizama

Zakon o akcizama, Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja, Zakon o uplatama o uplatama na jedinstveni račun vjerovatno će biti uvršteni na dnevni red današnje sjednice Doma naroda.

Ustavnopravna komisija utvrdila je ustavni osnov i usklađenost s pravnim sistemom za set zakona o akcizama.

Kako je izjavio Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, moguće je da danas budu održane dvije sjednice Doma. On je to kazao na sjednici Ustavnopravne komisije, u okviru rasprave o izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH za prošlu godinu.

Čolak nije precizirao zbog čega bi bile održane dvije sjednice, no kako je "Avaz" ranije objavio, očekuje se da set zakona o akcizama bude usvojen na današnjoj sjednici u prvom čitanju, a potom bi bila održana još jedna sjednica, na kojoj bi set zakona o akcizama bio usvojen i u drugom čitanju.

To bi, kako saznaje "Avaz", omogućilo iznošenje i usvajanje prijedloga da Dom naroda set zakona o akcizama prema Predstavničkom domu uputi po hitnoj proceduri, što bi uvećalo mogućnost njegovog donošenja u tom Domu.

Inače, set zakona o akcizama u proceduru je iz Vijeća ministara upućen po skraćenoj proceduri.

Nakon Ustavnopravne, i Komisija za finansije i budžet Doma naroda bez rasprave podržala je set zakona o akcizama.

Na sjednici Doma naroda uvršten je set zakona o akcizama kao peta tačka dnevnog reda. Sjednica počinje u 14 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.