BIH

Policija u ZDK i TK radit će po uzoru na policiju u SAD

E. D.

7.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Zamjenik Šefa misije Ambasade SAD u BiH Pol Horovic (Paul Horowitz) boravio je danas u zvaničnoj posjeti Zenici i tom prilikom susreo se s predstavnicima MUP-a ZDK. 

Horovic je u okviru ove posjete u Gradskoj areni u Zenici prisustvovao svečanoj promociji Programa obuke mentora i policijskih službenika na probnom radu koji se provodi uz podršku Vlade SAD.

Važan projekt

Tom prilikom, svečano je postrojeno 100 novouposlenih policijskih službenika, 40 obučenih mentora Uprave policije MUP-a ZDK, 20 mlađih inspektora i 20 mentora Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona. 

Kako kažu iz MUP-a ZDK, riječ je o veoma važnom projektu koji je svojevrsna novina i koji će unaprijediti ne samo kvalitet obuke novih kadrova, nego općenito i rad i djelovanje policijskih službi u okviru ministarstava i drugih policijskih agencija.

Policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK Semir Šut rekao je da je ova svečanost posvećena promociji rada sa novouposlenim policijskim službenicima.  

- Naša želja je da novi policijski službenici koji su na probnom radu budu što profesionalniji, da njihov integritet bude što jači i da budu spremni oduprijeti se svakom vidu korupcije. Time će najbolje služiti svojoj zajednici i dobiti pozitivan efekat i pozitivnu poruku od naših građana i zajednice, a to nam je i konačan cilj – rekao je Šut.

Policijski komesar Uprave policije MUP-a TK Fadil Šljivić zahvalio se zamjeniku šefa ambasade SAD u BiH Horovicu na podršci u ovom programu.  

- Ovo je promocija novog rada policijskih službenika na probnom radu uz mentorstvo i po uzoru na rad policije u SAD. Nadamo se da ćemo ovim projektima povećati profesionalizam u radu novih policijskih službenika, ubrzati proces reformi policijskih snaga i proces približavanja BiH ka EU.

Podrška Vlade SAD

Horovic je kazao da je Vlada SAD ponosna što je dala podršku ovom programu jer je ovo način, kako je rekao, na koji rade i policijske snage u SAD.

- Policijske snage ZDK i TK su te koje su razvile ovaj program, pripremile priručnike koji se koriste za obuku policijskih službenika. Bitno je da se ovaj program koristi i na lokalnom i na entitetskom nivou. Znamo da je korupcija jedan od najvećih problema u BiH. Zato je ovaj program važan kao element borbe protiv korupcije i kriminala jer se kroz njega podiže nivo profesionalizma i nepristrasnog rada policijskih snaga – rekao je Horovic.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.