BIH

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH: "Dejvid Koperfild je dobio ozbiljnu konkurenciju u Novaliću"

Piše: M.R.S.

7.12.2017

18.24 Prihvaćen je i Nacrt zakona o PIO, kao i Nacrt budžeta FBiH za 2018. godinu, gdje je Vlada zadužena da pri izradi prijedloga zakona ima u vidu primjedbe, sugestije i prijedloge iznesene danas kao i one koji budu dostavljeni za sedam dana.

Time je današnja vanredna sjednica Doma naroda okončana.

18.01 Fuad Hadžimehmedović (SBB), delegat iz reda bošnjačkog naroda, podržao je prijedlog da se da sedam dana vremena za dostavljanje prijedloga, sugestija i primjedbi, te upozorio da neće glasati za prijedlog budžeta kada dođe u Parlament ako ne budu uvaženi zahtjevi.

U diskusiji je, između ostalog, kazao da imamo problem ravnomjernog razvoja koji potiče od nekoliko zakona, među njima Zakona o raspodjeli javnih prihoda čiji novi prijedlog čekaju od 2015. godine.

17.08 Mirza Hadžiabdić obratio se u ime Sindikata policije i delegatima ponovivši da bi policijskim službenicima bila 25 do 30 posto niža penzija po zakonu o PIO, kakav je predložen, nego po aktuelnom, te je ponovio zahtjeve kojim se taj problem rješava.

- Imamo obavezu da zaštitimo Ustav i zakone ove zemlje, obavezu dati svoj život da zaštitimo druge. Molim premijera da nas shvati kao socijalnog partnera, da se nađe rješenje za ovaj problem. Nama nije ni do kakvih radikalnih mjera. A posebno nam je neugodno da se iznose poluistine i stvara kriva slika u javnosti kada je u pitanju penzionisanje policijskih službenika – istakao je Hadžiabdić.

Naveo je primjer jednog kolege koji ima penziju 667 KM, a imao bi oko 170 KM nižu da je otišao u penziju po novom zakonu.

Također je naveo primjer, prema zvaničnim podacima Zavoda PIO, da bi policijski službenik sa jednom od boljih plata imao penziju 1.011 KM ako bi se penzionisano sada, a 780 KM da se penzioniše po ovom zakonu.

16.50 Tokom rasprave o Nacrtu Zakona o PIO, Slaviša Šućur (SDP), šef Kluba delegata iz reda srpskog naroda, podsjetio je da veliki broj penzionera živi na rubu egzistencije, te istakao da donošenjem samo ovog zakona, kakav jeste, proizvodimo buduću generaciju istih takvih penzionera.

- Zakon ima dosta dobrih elemenata, ali to je potpuna socijalna neosjetljivost i nedostatak razmišljanja kakve je sudbina generacije koja će u narednih 20 godina ići u penziju – dodao je Šućur, dok je njegov strabački kolega Aner Žuljević, iz kluba delegata iz reda ostalih, naglasio da je Vlada FBiH loše vodila ovu reformu jer "nijednu verziju zakona nismo imali da nije iskočio neko ko je oštećen".

Osman Ćatić (SDA), šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, najavio je podršku Nacrtu Zakona o PIO, uz molbu Vladi da u obzir uzme sve prijedloge i sugestije.

Inače, očekuje se da delegati glasaju o svim tačkama dnevnog reda nakon što ih rasprave.

Nakon zakona o PIO, na dnevnom redu je Nacrt budžeta FBiH za 2018. godinu i zakon o njegovom izvršenju.

16:00 Osman Ćatić (SDA), šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, kazao je da su nezadovoljni kada je u pitanju novac za poljoprivredu, te da izmirenje duga prema njima treba da se nađe, ako ne u rebalansu, onda u budžetu za iduću godinu. 

Istakao je pak da smatra da je ova Vlada dobro radila i zaustavila trend pada. Najavio je podršku rebalansu budžeta. 


Počela je vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj će delegati raspravljati o zakonu o PIO, kao i rebalansu budžeta FBiH za ovu i Nacrtu budžeta FBiH za iduću godinu.  

Kada je riječ o zakonu o PIO, očekivano, delegati nisu prihvatili da se zakon o PIO razmatra po hitnom postupku, kakav je predložila Vlada FBiH kada ga je uputila Parlamentu FBiH, ali će danas ovaj zakon razmatrati u formi Nacrta.

Predstavnički dom je dan ranije podržao većinom glasova Nacrt zakona o PIO, usvojio rebalans budžeta, te podržao Nacrt budžeta za iduću godinu.

Dom naroda treba da raspravlja i glasa i o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim upravnim taksama i Tarifi federalnih upravnih taksi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.