BIH

Sve spremno za zimsku turističku sezonu: Na raspolaganju skijališta, domovi i uređene staze

Odlični uvjeti za boravak u zimskom ambijentu

A. KOVAČEVIĆ

7.12.2017

Općina Vareš odavno je prepoznatljiva po tome što zimi ima raznovrsnu turističku ponudu. Osim planine Zvijezde i uređenih planinarskih staza koje najčešće posjećuju planinari, u Varešu se svakako nađe ponešto za sve ljubitelje zime i snijega. 


Ski-liftovi

Almir Čikmiš, voditelj vareškog Turist info-centra, kaže da su oni kao centar koji prima turiste spremni za zimsku sezonu. 

- Ono što je posebno aktuelno u Varešu u zimskoj sezoni su dva skijališta sa ski-liftovima. Skijalište „Šimin potok“ nalazi se na planini Zvijezdi i već godinama radi i do sada je zaista bio posjećen. Drugo je u selu Zaruđe „Lijepa voda“, u čijoj se blizini nalazi i ribnjak, koji se posebno primamljiv gostima, a u ovom selu imaju objekti u kojima gosti mogu prenoćiti. I ova skijališta su u privatnom vlasništvu, ali su svakako u našoj ponudi - kaže Čikmiš. 

Također, u ponudi su i planinarenja na Perun i Zvijezdu, koje su posebno atraktivne zimi, jer spadaju u red srednjih planina.

Turistički vodič Admir Čizmo, koji radi pri Turist info-centru, kaže da su u ovom dijelu staze obilježene i da je to bitno za sigurnost svakog gosta.

- Naše planine nemaju previše opasnosti ni opasnih stijena. Ovdje postoje tri planinarska doma, i to na planini Budoželje, „Javorije“ na Perunu i „Mekuše“ na Zvijezdi te lovački i ribarski dom koji su na raspolaganju gostima - ističe Čizmo.

Uređene planinarske staze

Nova disciplina

Gosti koji se odluče da borave na vareškim planinama imaju priliku probati i krpljanje, odnosno hodanje po snijegu u krpljama. 

- To je mlada sportska disciplina, koja se pokazala kao interesantna gostima i koje pri tome nije skupa. Uživanje u snijegu s krpljama je zanimljivo, propada se u snijeg, hoda se kao nekim pačijim hodom - pojašnjava Čizmo.

Povećan broj gostiju  

Ljetna turistička sezona u Varešu je bila uspješna, a rad Turist info-centra doprinio je promociji turizma u ovoj općini i većem broju gostiju. Zabilježene su i posjete većih grupa turista, kako iz BiH tako i iz još nekih zemalja svijeta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.