BIH

Crnadak: Podržavamo aktivnosti OSCE-a na sprječavanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije

Fena

7.12.2017

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, na poziv predsjedavajućeg Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), austrijskog ministra za Evropu, integracije i vanjske poslove Sebastijana Kurza, učestvuje na 24. sastanku Ministarskog vijeća OSCE-a, koji se danas i suta održava u Beču.

Crnadak je danas prisustvovao otvaranju sastanka na kojem je glavni sekretar OSCE-a Tomas Greminger (Thomas) podnio godišnji izvještaj, a ministar je potom održao govor na plenarnom ministarskom zasjedanju.

U obraćanju ministrima vanjskih poslova zemalja članica OSCE-a Crnadak je istakao da je ova godina obilježena ozbiljnim i međusobno povezanim izazovima u regiji OSCE-a, da situacija u Ukrajini i dalje ima velike posljedice za milione ljudi, te izrazio snažnu podršku Specijalnoj monitoring misiji OSCE-a za provedbu Sporazuma iz Minska.

- Teroristički napadi koji su nastavili da se dešavaju i u 2017. obvezuju Bosnu i Hercegovinu da nastavi snažnu borbu protiv svih oblika terorizma i nasilnog ekstremizma. Podržavamo aktivnosti i projekte OSCE-a na promociji dijaloga i razmjeni najboljih praksi za sprječavanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije - rekao je Crnadak.

Podsjetio je da se pitanjem cyber sigurnosti bavila 10. godišnja Pregledna konferencija o ispunjavanju sigurnosnih obaveza Bosne i Hercegovine prema OSCE-u i UN-u koja je održana prošlog mjeseca na Jahorini i koja je okupila domaće i regionalne stručnjake za sigurnost, predstavnike institucija vlasti, međunarodnih organizacija i civilnog društva.

Dodao je da će preporuke koje su proizašle iz Konferencije biti ugrađene u smjernice koje će odrediti prioritete u radu institucija Bosne i Hercegovine u idućoj godini.

Crnadak je zahvalio Republici Austriji koja je tokom predsjedavanja OSCE-om veliku pažnju posvetila zapadnom Balkanu i time dala doprinos jačanju regionalne saradnje i podršku projektima i aktivnostima koji se provode u regiji.

Tokom konferencije u Beču, ministar Crnadak je danas imao odvojene sastanke sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Karlom Erjavcom, ministrom vanjskih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem i predstavnikom za slobodu medija OSCE-a Harlemom Desirom.

Crnadak sutra nastavlja posjetu Beču sastankom sa saveznim ministrom za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije Sebastijanom Kurzom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.