BIH

Wikipedija o članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SDA: Njegova žena ne voli dr. Gavrankapetanovića

A. Durgut

Piše: S. KURT

8.12.2017

Njegova supruga ne voli Ismeta Gavrankapetanovića, doktora njegovog oca Alije Izetbegovića.

Referenca je ovo ispod „profila“ Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA, na čuvenoj i globalno poznatoj Wikipediji.

I baš o tome jučer se vodio pravi mali rat, u koji su se uključili domaći, a naročito turski urednici, sa željom da što prije sakriju ono što je danima stajalo u Izetbegovićevoj, istina, kratkoj, oskudnoj i navrat-nanos napravljenoj biografiji.

Dok su se u ozbiljnim, ali i onim manje ozbiljnim državama potrudili da njihovi predsjednici na Wikipediji budu predstavljeni kako i treba, profil Bakira Izetbegovića upravo potvrđuje svu traljavost, nesposobnost, nekompetentnost njegovih brojnih savjetnika, zaduženih i za komuniciranje, javno predstavljanje, odnose s medijima i javnosti.

Tako je i moguće da je danima na stranicama ove globalne, virtuelne enciklopedije, koja ima više od 15 miliona tekstova, na bezbroj jezika pod stavkom „reference“ stajalo ono što je već prešlo granice Bosne i Hercegovine, a to je odnos supruge Bakira Izetbegovića, direktorice Kliničkog centra u Sarajevu Sebije Izetbegović, prema jednom od najboljih evropskih ortopeda Ismetu Gavrankapetanoviću.


„Referenca“ je skinuta u poslijepodnevnim satima, a prema riječima jednog od IT stručnjaka, izmijenio ju je upravo korisnik čija je ID adresa u Turskoj.

- Stranicu Wikipedije može promijeniti svaki korisnik ove online enciklopedije – kaže naš sagovornik te dodaje da ostane vidljiva IP adresa kada sadržaj mijenjaju oni koji nisu neregistrirani korisnici, kao što je ovdje slučaj.

Drugi način je da stranicu mijenja registrirani autor te se u tom slučaju ne vidi IP adresa.

- Kada se izmjene na nekoj stranici Wikipedije unesu u kratko vrijeme, prođu reviziju administratora stranice, potom se odobrava, odnosno brišu unesene izmjene – dodaje IT stručnjak.

Inače, za one koji su pravili biografiju Izetbegoviću, kako se vidi, najbitnije je da je on član UO FK Sarajevo, UO KK Bosna te „Merhameta“ i Islamskog vijeća BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.