BIH

Snijeg i vjetar pale alarme: Za vikend obilne padavine, u ponedjeljak oluje

Avaz.ba

8.12.2017

Kada je vrijeme u pitanju, BiH je "pod alarmima", jer je narandžasto upozorenje izdato za subotu, kada se očekuju nove snježne padavine u BiH od 10 do 30 centimetara, dok se za ponedjeljak i utorak pali "crveno" zbog vjetra čiji će udari dostizati od 90 do 110 km/h.

Kako kažu meteorolozi, u dane vikenda očekuje se pogoršanje vremenskih prilika koje će biti praćene obilnijim snježnim padavinama, a predviđaju se i niske temperature, dok je u ponedjeljak upozorenje izdato za cijelu BiH od osam do 15 sati, jer je najavljen vjetar sa udarima od 100 kilometara na sat. 

Zbog toga je i Uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo uputila preporuke za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od snježnih padavina, niskih temperatura i jakog vjetra.

"Sva pravna i fizička lica obavezna su da odmah poduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od visokog snijega, niskih temperatura i jakog vjetra, a što je u skladu s njihovim nadležnostima i obavezama propisanim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. To podrazumijeva obavezu pripreme adekvatnih snaga i neophodnih materijalno- tehničkih sredstava", navodi se u preporuci. 

U RS se očekuje pogoršanje vremena u subotu, a kiša će tokom dana prijeći u u snijeg, navode iz Hiromeorološkog zavoda RS i dodaju da će tokom dana padavine jačati i uz pad temperature kiša će postepeno prijeći u snijeg u većini predjela. Očekuje se formiranje i brzi porast snježnog pokrivača.

U nedjelju tokom dana bit će promjenjivo oblačno uz sunčane intervale i bez padavina, a jutarnja temperatura vazduha od -9 do -2 stepena.

U ponedjeljak slijedi naoblačenje sa kišom u Hercegovini i Krajini, a u ostalim krajevima suho i umjereno do pretežno oblačno, dok će u utorak u Hercegovini i Krajini biti oblačnije sa slabom kišom, a u ostatku suho. 

Banjalučki mereorolog Nebojša Kuštrinović kaže da se prava zima može očekivati tek polovinom januara, ali da će ona biti dosta blaža od prethodne, dok će vrijeme u decembru biti toplije u odnosu na prosjek za ovo doba, pišu Nezavisne novine. 

- Blago pogoršanje, pored ovog u narednim danima, može se očekivati oko 19. decembra, i tamo krajem mjeseca, ali to je sve blaže u odnosu na prosjek za ovaj mjesec. Februar bi također trebao biti topliji u odnosu na prosjek - rekao je Kuštrinović i dodao da zbog oscilacija, tegobe mogu imati oni koji su osjetljivi na promjene vremena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.