BIH

Incko: Neke stranke najbolje djeluju kada pokrenu sukobe

Avaz.ba

8.12.2017

Iako različito gledamo na stvari, imamo isti cilj i svi smo opredijeljeni da podržimo teritorijalni integritet BiH, kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko), koji je na konferenciji za novinare predstavio zaključke sjednice Upravnog odbora PIC-a.

- Kada govorimo o Ruskoj Federaciji, dala je punu podršku Vijeću sigurnosti u njihovoj odluci u produženju mandata EUFOR-a. Jučer smo se fokusirali na razvoj situacije u odnosu na juni, govorili smo o izbornim pitanjima, o vladavini prava, o procesima vezanim za put BiH ka EU. Bavili smo se ekonomskim izazovima s kojima se suočava BiH. Nažalost, imamo oblasti u kojima postoje podjele i neslaganja, a politički akteri nisu našli neki pristup koji vodi koncenzusu. U nekim slučajevima, reforme su potpuno stale - kazao je danas Incko.

Najteža pitanja

Incko je ponovio da ima oko 500 pitanja koja su najteža, ali njih se ostavilo za kasnije.

- Moram reći da se nastavljaju negativni trendovi, mnogi su izrazili žaljenje zbog retorike koja vodi ka podjelama. Mi se ne susrećemo tako često i to su bile, između ostalog, teme o kojima smo razgovarali - dodao je visoki predstavnik.

Jedna od tema, dodao je, bila se odluke Haškog tribunala.

- Imali smo period u kojem su izgubljena finansijska sredstva zbog prepucavanja političkih stranaka. Također, nismo vidjeli napredak koji je potreban da bi se Ured zatvorio - dodao je Inzko.

Incko je govorio o retorici pojedinih stranaka i lidera, a posebno je komentirao poruke iz bh. entiteta RS.

 - RS nastavlja sa svojim izjavama, govori se o BiH kao uniji država, ali znate da je RS sastavni dio BiH, da je ona entitet i da ona nije država, ni u kojem smislu. BiH je jedinstvena država koja je dosta decentralizirana, ali mi želimo da ona bude funkcionalnija - poručio je Incko.

Dodao je da je vanjska politika isključivo u nadležnosti institucija BiH.

- Što se tiče Federacije, imali smo iste probleme koji su i dalje prisutni jer nema zajedničke politike, odnosno ciljeva. Predizborna kampanja je već započela i o tome smo razgovarali. Neke stranke najbolje djeluju kad pokrenu sukobe. Potrebno je donijeti odluke i nastaviti reforme, da iskoristimo ovo vrijeme do izbora kako bi nešto bilo učinjeno prije nego dođe do novih izbora vlasti. Razgovarali smo o nekim rješenjima - zaključio je Incko.

Zamjenik visokog predstavnika Denis Hern (Hearne) kazao je da su razgovarali o urgentnim prioritetima.

Nemoguć zadatak

- Zainteresirani smo da imamo izbore i implementaciju rezultata. Ovo je težak, ali ne i nemoguć zadatak. Političke stranke će imati dovoljno vremena za kampanju, ali do tada se mora raditi na reformama. Mora se pokazati liderstvo da bi se nastavilo sa reformama i do oktobra postići neke rezultate - poručio je Hern.

On je pozvao organe vlasti u BiH da nastave regionalnu saradnju, ali istakao da su kriminal i korupcija osnovni prioriteti i uvjeti napretka BiH.

 - Dejton definira BiH kao zemlju u kojoj vlada pravo i mora se učiniti mnogo više na procesuiranju korupcije koja doprinosi razvoju nacionalizma i odlasku mladih - zaključio je Hern. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.