Ministrica Đapo u tuzlanskoj MZ Bukinje razgovarala s građanima o problemima s deponijama šljake

D. K.
08.12.2017 18:19

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo posjetila je danas tuzlansku mjesnu zajednicu Bukinje gdje se informisala o problemima s kojima se suočavaju mještani zbog deponija šljake na kojima Termoelektrana (TE) Tuzla odlaže otrovni otpad koji nastaje u procesu proizvodnje električne energije.

U MZ Bukinje, koja se od centra Tuzle nalazi na oko kilometar vazdušne linije, smještene su tri od ukupno pet deponija šljake TE Tuzla: Plane, Divkovići I i Divkovići II.

Stanovnici MZ Bukinje i okolnih tuzlanskih naselja, njih oko 5.000, tokom cijele godine ugroženi su zbog nebrige čelnih ljudi TE koji već duže vremena ne poduzimaju ništa kako bi deponije doveli u red. Otrovne čestice sa deponija šljake prenose se vjetrom (prašina) ili kišom, usljed koje dolazi do izdvajanja teških metala koji potom završavaju u podzemnim vodama i bunarima.

U razgovoru za portal Avaz.ba, ministrica Đapo kratko je kazala da je iz prve ruke željela da od građana čuje kakvi su problemi s kojima se suočavaju.

Tokom sastanka predstavnici NVO Centar za ekologiju i energiju Tuzla prezentirali su ministrici Đapo kako ove deponije utječu na zdravlje građana. Rečeno je i kako resorno federalno ministarstvo treba da izda okolinsku dozvolu za zatvaranje Divkovića, međutim problematična je studija okoliša koja je krajnje loše izvedena.

- Mislim da je ovo bio koristan sastanak na kojem sam se upoznala s problemima građana. Ja, kao ministrica, učinit ću sve da riješimo njihove probleme - rekla nam je Đapo.

Kako se moglo čuti na sastanku, problem s deponijama je u tome što se ne održavaju na adekvatan način, jer se šljaka i beton ne odlažu na način da se sa tih prostora spriječi daljnje širenje otrovnih supstanci.

Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla kazao nam je kako iz TE Tuzla u pomenute deponije odlažu raznorazne hemikalije, teške metale, azbest...

- Oni tu odlažu sve što im padne na pamet. Jednostavno dovezu i istresu u uvalu koju su prepriječili branom. Ništa se ne radi na sprječavanju širenja otrova. To je tako godinama - kazao je Žiško.

Prema njegovim riječima, odlagalište šljake u Divkovićima zatvoreno je prije 2,5 godine, a TE Tuzla, kao operateru koji je koristio taj prostor, naloženo je da ga dovede u upotrebljivo stanje.

- Deponija nije dovoljno dobro zatvorena. Kad god padne kiša, dođe do izdvajanja teških metala koje kišnica nosi u podzemne vode, bunare, pa čak i u rijeku Jalu. Mještani već duže vremena čekaju na kvalitetan plan rehabilitacije i remedijacije deponija - dodao je Žiško.

NA VRH