BIH

Ekipa "Avaza" prije otvaranja posjetila završenu dionicu Svilaj - Odžak: Zbog autoputa investitori već pikiraju mjesta za fabrike

Autoput u Posavini spaja BiH sa EU ( H. Čalić)

H. ČALIĆ

9.12.2017

Deset kilometara modernog autoputa koji Bosnu i Hercegovinu spaja s Evropskom unijom, preko dionice Svilaj - Odžak, najsjevernijeg dijela Koridora 5C, završeno je.  

“Autoceste FBiH“ za ponedjeljak su zakazale obilazak povodom završenih radova na ovoj dionici, a ekipa „Dnevnoga avaza“ imala je priliku prije toga obići 10,4 kilometra modernog autoputa koji bi trebao preporoditi ovaj kraj. 

Granični prijelaz

- Ova autocesta puna je simbolike, ona se nalazi na najsjevernijem dijelu Koridora 5C, ona našu zemlju spaja sa EU. Ona će puni smisao i svrhu imati kada se urade planirani objekti, Carinski terminal i granični prijelaz, odnosno kada se završi gradnja mosta Svilaj na Savi - ističu iz “Autocesta FBiH”.

I jučer prilikom naše posjete bilo je živo na ovoj dionici, koju su gradile građevinske kompanije “Strabag”, “Euroasfalt” i ŽGP. Iako su radovi završeni, ostale su sitnice, kako bi sve bilo spremno za svečanost u ponedjeljak.

Predstavnik konzorcija “Strabag”, diplomirani inženjer građevinarstva Mladen Marjanović kazao nam je da se na trasi nalazi još pedesetak radnika.

Ovom dionicom grad Odžak se izvlači iz saobraćajne gužve

Dvije petlje

- Kako i sami vidite, izvodimo još ovo malo sitnih, završnih radova. Obilježavamo horizontalnu signalizaciju, ugrađujemo bukobrane, na mjestima se ugrađuje pokoji kubik betona. Vrijeme nas je služilo. Drago nam je što smo i lokalnom stanovništvu sagradili prilazne mostove i saobraćajnice te dvije petlje. Ovom dionicom grad Odžak se izvlači iz saobraćajne gužve, ovo je njegova zaobilaznica - ističe inženjer Marjanović.

Gradnji autoputa Svilaj - Odžak ponajviše su se obradovali Odžačani. Predsjedavajući Općinskog vijeća Odžak Mujo Puzić ističe da se za gradnju fabrika u okolici autoputa već sada interesiraju mnogi investitori.

Posljednji spas za siromašni kraj

Žitelji Odžaka Muhamed Porodbić i Miroslav Grebenarević kažu da je Koridor 5C posljednji spas za Odžak, povratnički siromašni gradić. U modernoj saobraćajnici vide šansu da se koliko-toliko zaustavi odlijevanje njegovih stanovnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.