BIH

Sanela Prašović-Gadžo: Naše porodice proživljavaju uvrede, želim da Selimbegović i Hajrić budu sankcionirani

Prašović-Gadžo: Razmišlja o tužbi

Avaz.ba

9.12.2017

- Nerijetko se dešava da su osobe koje obnašaju javne funkcije izložene napadima putem informaciono-komunikacionih tehnologija. Ja sam u skorijoj prošlosti bila nekoliko puta, od prijetnji da će me stići metak iz automobila do brutalnih šovinističkih uvreda državnog službenika koje su nastavljene aplauzima drugih državnih službenika, poput ambasadora BiH u Australiji Hajrića - kazala je Sanela Prašović-Gadžo.

Novinarka i urednica emisije "Interview20" kazala je to na konferenciji pod nazivom "Predstavljanje inicijative za izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH" u cilju stvaranja zakonodavnog okvira za sankcionisanje osoba koje vrše krivična djela putem IKT-a, koju je organizirala Agencije za ravnopravnost spolova.

Podsjetimo, nedavno je Dženan Selimbegović, zamjenik sekretara Predsjedništva BiH, na svom Facebook profilu iznio niz uvreda na račun novinarki Sanele Prašović-Gadžo i Arijane Saračević-Helać.

Ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić putem društvenih mreža je podržao Selimbegovića.

- Već ih zamišljam i ko su i koje su - napisao je Hajrić, komentirajući Selimbegovićevo vrijeđanje novinarki.

Prašović-Gadžo, kojoj su upućene ove uvrede, kazala je da one povlače niz drugih uvredljivih komentara te da razmišlja da tuži portal "Klix.ba" zbog, kako je navela, gnusnih komentara koje je na ovom portalu izazvala Selimbegovićeva poruka. 

- Vi vidite taj post, i mediji i građani vide, i kažete to je jedna uvreda i to je to, ali taj post izazove niz komentara na društvenim mrežama,  ali i na portalu Klix.ba.  Komentari na tom portalu su uvredljivi, brutalni, strašni, toliko da razmišljam da tužim "Klix.ba", jer je kao medij omogućio vrijeđanje mene i moje porodice, Arijane, prijatelja. Oni su odgovorni za sadržaj koji plasiraju na tom portalu - kazala je Prašović-Gadžo.

Istakla je da se Izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBIH mogu sankcionirati svi oni koji rade takve stvari "online".

- Svima treba biti cilj da te osobe koje na tastaturi ukucaju neku prijetnju mogu odgovarati.  Želim da Dženan Selimbegović bude sankcioniran, želim da Mirza Hajrić bude sankcioniran i da oni budu primjeri koji će pokazati da se ne mogu tako ponašati oni koji obnašaju visoke funkcije. Sramotna je šutnja Ministarstva vanjskih poslova i Predsjedništva BiH. Ovdje je potrebno provesti disciplinski postupak jer takva osoba ne može raditi u instituciji - rekla je Prašović-Gadžo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.