BIH

Ova sedmica ključna za evropski put BiH

Parlament BiH: Predstavnički dom imat će tri zasjedanja u dva dana

S. DEGIRMENDŽIĆ

11.12.2017

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ove sedmice, na odvojenim sjednicama, trebao bi razmatrati Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, iza kojeg stoje HDZ i druge parlamentarne stranke s hrvatskim predznakom, a potom i izmjene Izbornog zakona koje su u redovnoj proceduri uputili poslanici SDA u tom domu.

Osim toga, očekuje se i da na dnevni red jedne od sjednica ovog doma zakazanih za četvrtak i petak bude uvršten i set zakona o akcizama. Oba pitanja od ključne su važnosti za evropski put BiH. Dom naroda PSBiH u četvrtak prošle sedmice usvojio je akcizne zakone po skraćenoj proceduri, a donio zaključak da ih Predstavničkom domu uputi na razmatranje po hitnom postupku.

Najvažnija pitanja

Izborni zakon iza kojeg stoji HDZ usvojen je ljetos u Domu naroda PSBiH, koji od Predstavničkog doma traži da ga na sjednici u četvrtak razmatra po hitnoj proceduri. Do sada su se sve stranke iz FBiH izjasnile da neće podržati ovaj prijedlog.

Prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je uputila SDA nalazi se na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma zakazane za petak. Iz većine stranka za „Avaz“ su kazali da će stav o tom prijedlogu zauzeti na ovosedmičnim sjednicama svojih klubova, ali sve je izvjesnije da ovaj prijedlog neće dobiti potrebnu entitetsku većinu iz RS.

Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka, kaže da oni od SDA i HDZ-a očekuju rješenje koje može dobiti valjanu većinu.

- Sramota je da o najvažnijim pitanjima iz evropskog puta, kao što je izmjena izbornog zakonodavstva, nemaju konsenzus. Time pokazuju da nisu sposobni voditi našu zemlju naprijed - kaže Ahmetović.


Ahmetović: Nesposobni u vođenju zemlje

Gledamo dalje

Damir Arnaut, poslanik SBB-a, smatra da će se do neophodnih izmjena Izbornog zakona doći tek kroz napore Evropske unije i Ambasade SAD u BiH, i to kroz sastanke sa svim parlamentarnim strankama na federalnom i državnom nivou, a koji će po treći put biti održani ove sedmice.

- SBB je svoje napore i kreativnost sada usmjerio u tom pravcu, jer vidimo da ovi međunarodni akteri, kao ni mi, nemaju strpljenja za nadmudrivanje, politikantstvo i svađe ovih, prvenstveno SDA i HDZ-a, ali i drugih, koji predstavljaju sasvim suprotne prijedloge, ne radi iznalaženja rješenja, već radi postavljanja platforme za izbornu kampanju. Mi gledamo dalje i smatramo da je neophodno stvoriti uslove za implementaciju izbora - kaže Arnaut.

Arnaut: Nadmudrivanje i politikantstvo


Pred kraj godine proradili  

Predstavnički dom, nakon što je čak tri puta prekidao 53. sjednicu, u četvrtak bi trebao okončati iz četvrtog pokušaja zasjedanje započeto još 25. oktobra. Nakon te bit će održana nova sjednica Doma, a u petak još jedna. Ovaj broj sjednica predviđenih da budu održane u dva dana, Dom je ranije održavao u tri mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.