BIH

Završena najsjevernija dionica autoputa A1 između Svilaja i Odžaka

Terzić: Početak najbitnije izgradnje ovog dijela dionice Koridora 5-C

A. ČENGIĆ

11.12.2017

Deset kilometara modernog autoputa koji Bosnu i Hercegovinu spaja s Evropskom unijom, preko dionice Svilaj - Odžak, danas je otvoren za lokalnu zajednicu.

Povodom završenih radova, nadležni iz "Autocesta FBiH" danas su obišli dionicu dugu 10,4 kilometra. 

S obzirom na specifičnosti izgradnje same dionice, te uslovnosti njene funkcionalnosti od završetka izgradnje mosta preko rijeke Save, u nadležnosti Ministarstva prometa i komunikacija BiH, sama implementacija izgradnje je podijeljena u dvije faze.

Prva faza obuhvatala je glavninu radova: kompletni nasipi na glavnoj trasi, petljama i odmorištu, mostovske konstrukcije, vanjska odvodnja, zaštitne ograde te pomoćne i pristupne ceste, dok preostali završni radovi čine drugu fazu. 

Radovi prve faze završeni su do predviđenog roka 30. juni 2015. godine, a izgradnja je trajala 21 mjesec.

Nastavak gradnje je započeo 16. marta 2017. godine. Urađeni su završni slojevi kolovoznih konstrukcija, zatim konstrukcija zaštite od buke kao i unutrašnja odvodnja i instalacije. Druga faza trajala je osam mjeseci.

Na dionici se od značajnijih objekata nalaze dvije petlje, odmorište, čeono naplatno mjesto, dva mosta, tri prolaza za divljač, četiri natputnjaka, tri potputnjaka i dva propusta za kanale za navodnjavanje. 

- Danas smo se okupili ovdje da skromno obilježimo otvorenje ovog dijela dionice Koridora Vc. Nažalost, još uvijek nemamo potrebne dozvole za nastavak i završetak izgradnje graničnog prijelaza. Kada se to završi, onda ćemo biti spojeni na koridore i magistrale evropskih puteva - rekao je direktor JP "Autoceste FBiH", Adnan Terzić.

Dodao je da u iduće dvije godine, dok se ne završi most Svilaj ovaj objekt će najviše pomoći lokalnom stanovništvu, gradu Odžaku. 

- Nadam se da će investitori prepoznati šta znači otvaranje ovog prostora prema Evropi - kazao je Terzić.

Prema najavama, do polovine 2019. godine most i granični prijelaz bi trebali biti završeni, a do tada ovu dionicu će moći koristiti lokalno stanovništvo kako bi se kroz grad Odžak rasteretio saobraćaj.

Otvorenju su prisustvovali i Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH, Ian Brown šef kancelarje EBRD-a u BiH, Anton Kovačev predstavnik EIB-a u Zagrebu, Melvi Asin predstavnik EU u BiH i Jakov Ivanković, načelnik općine Odžak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.