BIH

"Avaz" prvi otkrio lokaciju na kojoj su se nalazili posmrtni ostaci generalbojnika HVO-a Vlade Šantića

Avaz.ba

11.12.2017

U prijepodnevnim satima danas je u Bihaću uhapšen bivši pripadnik Armije RBiH Hamdija Abdić Tigar. Pored njega, uhapšene su još četiri osobe. Tigar je uhapšen pod sumnjom da je umješan u ubistvo generalbojnika HVO-a Vlade Šantića u martu 1995. godine.

"Dnevni avaz" je 25. januara 2014. godine ekskluzivno obajvio informaciju o tome gdje se nalaze Šantićevi posmrtni ostaci.

„Avazov“ ekskluziv iz 25. januara 2014. prenosimo u cijelosti:

Šantićevi ostaci su u blizini skladišta municije na Mehani

Posmrtni ostaci generalbojnika HVO-a Bihać Vlade Šantića, koji je ubijen u noći sa 8. na 9. mart 1995. godine, skriveni su na području grada Grabež, pet kilometara istočno od centra Bihaća. Šantićevi ostaci zatvoreni su u željezno bure sa obručima i bačeni s medicinskim otpadom i drugim smećem u vrtaču koja je prekrivena zemljom.

Vojne patrole

Fotografije koje su tokom jučerašnjeg dana stigle u "Avazovu" redakciju u Sarajevu, kako nam je insajder iz Bihaća i obećao, pokazuju približnu lokaciju nekadašnje deponije koja je sanirana još 1996.

- Garantujem 100 posto, dat ću vam lokaciju, ne u gram, ali bit ćete blizu - kazao nam je tada tajnstveni (sa)učesnik u ubistvu i skrivanju Šantićevog tijela, koji je odlučio samo za "Avaz" progovoriti o strašnom događaju.

Inače, saniranje deponije tražili su mještani obližnjih naselja Vinica, Ružica, Čekrlije i Založje, kako se ne bi zagađivala vrela Stublić i Točak, koja su povezana s potokom Ružica. Ta lokacija je poznata i pod imenom Mehana.

Brdo Grabež poznato je kao najveće četničko uporište u prošlom ratu, koje su borci Petog korpusa Armije RBiH oslobodili krajem 1994. godine.

Tu je i skladište municije oružanih snaga (OS)BiH koje čuvaju vojne patrole, a lokacija s tijelom generala Šantića, navodno je u blizini skladišta.

- To je tu - kazao je anonimni sagovornik "Avaza" kada smo ga pitali je li bure sa Šantićevim tijelom blizu lokacije skladišta municije.

Bihać, koji je osvanuo pod snijegom, utonuo je jučer u šutnju poslije "Avazovog" teksta s djelimičnom ispoviješću insajdera.

Strah se uvukao među ljude, niko javno nije želio komentirati ništa u vezi s predmetom "Šantić", jer se vjeruje da i "zidovi imaju uši".

Posebice zbog toga što je u izvještaju Federalne uprave policije (FUP) Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona (USK) kao jedan od onih koji imaju veze s ubistvom i Šantićevim nestankom naveden i Hamdija Abdić Tigar.

Abdić, međutim, negira umiješanost u ovaj slučaj.

Insajder iz Bihaća vjeruje da se nadziru ne samo istražitelji Federalne uprave policije i tužioci Tužilaštva USK nego i širi prostor lokacije gdje se nalazi Šantićevo tijelo.

Istovremeno, tužilački tim nastoji sklopiti cjelokupni mozaik ubistva Vlade Šantića, pri čemu se, kako nezvanično saznajemo, oslanja na veći broj zaštićenih svjedoka.

Priča se i o hapšenju osoba koje nisu spomenute u izvještaju FUP-a, a dovode se u blisku vezu s pomaganjem u ubistvu hrvatskog generala.

Policijske strukture USK nisu involvirane u ovaj istražni postupak zbog ratno-poratnih iskustava i opstrukcija u nekim drugim istragama.

Scenarij Šantićevog ''nestanka'', prema pouzdanim informacijama do kojih je "Avaz" došao, a koje, prema pouzdanim saznanjima, posjeduje Tužilaštvo USK, odigrao se na slijedeći način:

Osveta za izdaju

''Hrvatski general iz Bihaća je odveden razoružan u večernjim satima do hotela ''Sedra'', a nakon toga ga je u naselju Kostela premlatilo više pripadnika Vojne policije 502. brigade kojima je te noći u borbama, navodno zbog izdaje, poginulo 30 ljudi (!?). Odatle su pretučenog, ali živog Šantića kombijem odvezli u komandu Vojne policije 502. brigade u zgradi stare željezničke stanice. Bio je na tavanu do zore. Pred svanuće su Šantića ponovo odvezli u naselje Kostela, kod kuće punca Jasmira Topala, gdje je ubijen sa četiri metka. Izvršilac je bio Dedo Karabegović. Tijelo je potom sakriveno u željezno bure i naliveno benzinom, kiselinom i razrjeđivačem i neko vrijeme ležalo među ostalom buradi na parceli državne firme ''Šipad Bina'' u centru Bihaća, da bi potom bilo prebačeno zajedno s otpadom na privremenu deponiju na Grabežu. Uklanjanju Šantićevog tijela prisustvovale su četiri osobe, a samo jedan je imenovan u izvještaju FUP-a''.

Prema posljednjim informacijama koje su u našu novinu stigle uoči zaključenja ovog broja, federalni istražitelji već su bili na lokaciji deponije, za koju se opravdano pretpostavlja da krije 20-godišnju tajnu o nestanku generalbojnika HVO-a Bihać Vlade Šantića.

Grgić: Nisam predao Šantića 

Franjo Grgić za kojeg je svjedok događaja kazao da je generala Vladu Šantića predao pripadnicima 502. brigade, javio se ''Avazovoj'' redakciji kazavši da on nije bio samo saborac Vlade Šantića nego njegov zamjenik. Također je naveo da je dva puta u MUP-u saslušan u svojstvu svjedoka te da je iskaz insajdera iz Bihaća ''čista izmišljotina''.

- Ja nisam odvezao generalbojnika Vladu Šantića niti sam ga predao pripadnicima 502. brigade - kazao je Grgić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.