BIH

Sve spremno za gradnju kružnog toka na Vogošćanskoj petlji

Sa današnjeg potpisivanja Sporazuma

Es. M.

11.12.2017

Problem Općine Vogošća vezan za adekvatnije rješavanje pitanja protoka saobraćaja kroz ovo naselje konačno se počeo rješavati.

U prostorijama Vlade Kantona Sarajevo danas je potpisan Sporazum o zajedničkoj implementaciji projekta rekonstrukcije raskrsnice u kružni tok na magistralnoj cesti M18, na lokalitetu Vogošćanska petlja. Sporazum su potpisali Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća, Mujo Fišo, ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo i Ljubo Pravdić, direktor Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH.

- Kada smo svojevremeno kretali sa pričom o izgradnji saobraćajnica sa kružnim tokom mnogi su to gledali sa podozrenjem. No, mi se nismo predavali. Kontinuirano smo radili na izradi Regulacionih planova i druge dokumentacije i istrajavali na rješavanju ovog, za Vogošću gorućeg problema čija realizacija ne ovisi samo od lokalne zajednice. Sa kolikim se problemom suočavamo najbolje ilustruju podaci koji govore o tome da dnevno kroz Vogošću prođe više od 25.000 vozila. U jutarnjim i popodnevnim špicama nastaje pravi haos koji se, bez ovog i drugih kružnnih tokova koje planiramo graditi ne može otkloniti - kazao je Smajić.

Potpisanim Sporazumom Ministarstvo saobraćaja Kantna Sarajevo obavezalo se da će za izgradnju kružnog toka na Vogošćanskoj petlji izdvojiti jedan milion konvertibilnih maraka jer on predstavlja jedan od ulaza u buduću Prvu transverzalu, dok će Javno preduzeće Ceste Federcije BiH da pribavi projektnu i drugu dokumentaciju potrebnu za građenje i raspiše tender za izbor napovoljnijeg izvođača, a Općina Vogošća da riješiti imovinsko-pravne odnose, izdata urbanističku saglasnost i odobrenje za građenje.

Postoje realne predpostavke da gradnja ovog kružnog toka krene na proljeće naredne godine. Pored ovog kružnog toka Općina Vogošća, na putnoj komnikaciji Vogošćnska petlja-Sarajevo, planira graditi još tri kružna toka i to jedan na raskršću ulica Igmanska i Spasje Blagovčnina kod Hotela „Sunce“, na prilazu staroj industrijskoj zoni u Vogošći kod Energopetrolove benzinske pumpe koja se treba izmjestiti i na Kobiljoj Glavi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.