BIH

Izetbegović o razgraničenju sa Srbijom: Utvrđena je granica između dvije države, sporne su dvije elektrane na Drini

Izetbegović: Državna granica između BiH i Srbije postoji, utvrđena je i neupitna

Avaz.ba

12.12.2017

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu za portal Klix.ba govorio je o tome kakav će biti stav BiH po pitanju utvrđivanja granice sa Srbijom. 

Kao se navodi, državni vrh Srbije tvrdi da će platiti određenu odštetu za potopljeno zemljište zbog hidroelektrana, ali da BiH nema nikakav dokaz za to. na pitanje hoće li se po tom pitanju tražiti konsenzus i koja je donja granica uvjeta ispod koje ne bi išao, Izetbegović je rekao da državna granica između BiH i Republike Srbije postoji, utvrđena je i neupitna.

- To je ona granica kakva je bila na dan uzajamnog međusobnog priznanja Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Jugoslavije, u skladu s članom 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i prema mišljenju broj 3 Arbitražne komisije u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji od 20. novembra 1991. godine. Prema tom mišljenju Badinterove komisije, koje ima snagu međunarodne presude i koje je dio međunarodnog javnog prava, administrativnu liniju razgraničenja između SR Srbije i SR Bosne i Hercegovine treba smatrati međunarodnom granicom. Republika Srbija do sada nije pokazala spremnost da s BiH potpiše Ugovor o državnoj granici kojim se ta postojeća, međunarodno priznata granična linija između dviju država precizno demarkira na pratećim kartama koje bi bile sastavni dio tog ugovora - kazao je Izetbegović nastavljajući:

Razlog nespremnosti Srbije da potpiše taj ugovor je sporno pitanje korištenja energetskih i saobraćajnih objekata koje postojeća državna granična linija presijeca i radi kojih Srbija traži izmjene te granične linije. Postoje suprotstavljene tvrdnje o načinu i izvorima kojima je finansirana gradnja hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta. To su stvari o kojima ne odlučuju predsjednici na večerama i tet-a-tet sastancima. O tome, na bazi relevantnih činjenica i dokumenata, trebaju odlučiti stručne međudržavne komisije - rekao je član Predsjedništva BiH.

On je kazao da je uloga predsjednika da pokrenu rad tih komisija, odnosno da im daju smjernice i usaglase model i principe rješavanja spornih pitanja. 

- Prema mom mišljenju, Bosna i Hercegovina i Srbija treba da, na principima pravičnosti, dogovorom rješe sporna pitanja u pogledu učešća u pravima i obavezama vezano za sve nekretnine i nepokretne energetske, infrastrukturne i druge objekte koji se nalaze uporedo u obje države. Tu prvenstveno mislim na pravično učešće BiH u koristima HE Zvornik i HE Bajina Bašta i na prava lokalnih zajednica u BiH duž rijeke Drine na naknadu štete za potopljeno zemljište koje je rezultat rada HE Zvornik i HE Bajina Bašta, a sve to na temelju i u skladu s raspoloživom dokumentacijom i ranijim dogovorima, propisima i pravnim režimima iz bivše SFRJ - rekao je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.