BIH

Jusko: Ako se ne usvoje akcize, Evropska komisija će 500 miliona maraka usmjeriti drugim zemljama

Jusko sa saradnicima: Riječ je o velikom broju projekata koji slijede u budućnosti ( S. Saletović/Avaz.ba)

Avaz.ba

13.12.2017

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko danas je u Sarajevu, tokom druženja s novinarima, kazao da ako se ne usvoji zakon o akcizama možemo očekivati svaki dan pismo od Evropske komisije u kojem stoji da je 500 miliona KM preusmjereno u druge zemlje.

- Više puta sam istakao da nije samo riječ o pola milijarde KM koje smo dobili za 4 projekta u okviru Transportne zajednice. Riječ je o velikom broju projekata koji slijede u budućnosti. Mi, ne da nećemo moći aplicirati nego maltene, na narednim sjednicama ćemo samo biti posmatrači koji će uzimati riječ u određenim diskusijama, ali kada je u pitanju apliciranje za projekte, bez usvajanja zakona o akcizama, to neće biti moguće – istakao je Jusko.

Pojasnio je da usvajanjem zakona o akcizama „mi stičemo pravo korištenja pola milijarde KM iz Trsta i na oslobađanje investicijskog toka u iznosu od otprilike oko milijardu“.

Na pitanje novinara, Jusko je ponovio svoj stav da, ako Savez za bolju budućnost (SBB) bude tražio njegovu ostavku, podnijet će je za onoliko „koliko mu bude trebalo da je fizički napiše“.

On je konstatirao da će svoj posao obavljati odgovorno sve dok je ministar, više puta je potcrtao da Ministarstvo predstavlja servis građana.

- Pustili smo testni digitalni signal. Imamo informacije da je taj testni digitalni signal otišao 20 kilometara dalje nego što je planirano – kazao je Jusko.

On je pojasnio da je planirano da proces digitalizacije završi do početka sljedeće godine, ali da je proces žalbi trajao sedam mjeseci.

- U uži krug su ušla dva ponuđača, onaj koji nije izabran se žalio sada. Do sredine godine bi 80 posto zemlje trebalo biti pokriveno digitalnim signalom – naglasio je Jusko.

Do kraja mjeseca sastanak o trasi autoputa Sarajevo - Beograd 

Ministar Jusko je kazao da će do kraja mjeseca otputovati u Srbiju radi definiranja trase autoputa Sarajevo - Beograd. Otkrio je da su Srbiji prihvatljive obje varijante koje su u fokusu, a to je trasa preko Tuzle i trasa preko Vardišta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.