BIH

Sastanak Gordane Tadić s dužnosnicima Imigracijske i carinske službe SAD

Avaz.ba

13.12.2017

V. d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić, sa svojim saradnicima zamjenikom rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine, Izetom Odobašićem i rukovodiocem Odsjeka III u ovom odjelu, Stankom Blagićem, sastala se s predstavnicima Imigracijske i carinske službe Sjedinjenih Američkih Država Majklom Mekkvinom (Michael MacQueen) i Majklom Mekvikerom ( Michael McVicker), kao i Markom Šaferom (Shaffer) iz Domovinske sigurnosti, rukovodiocem Jedinice za istrage počinioca kršenja ljudskih prava i ratnih zločina.



Tužilaštvo BiH i Imigracijska i carinska služba SAD imaju dobru i kontinuiranu dugogodišnju saradnju u otkrivanju, identificiranju i procesuiranju osoba koje su učestvovale u ratnim zločinima, a uspjele su emigrirati u SAD nakon završetka rata u BiH.

U protekloj deceniji, više od 10 osumnjičenih za ratne zločine, otkriveno je, procesuirano i deportirano iz SAD u BiH, kako bi bili procesuirani od Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, među kojima su bili osumnjičeni svih nacionalnosti i oba spola.

Predstavnici dvaju institucija imaju zajedničku misiju i cilj, a to je borba protiv nekažnjenosti i skrivanja osumnjičenih za ratne zločine, da zajedničkim ciljem da se svi osumnjičeni privedu pravdi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.