BIH

NB-ov prijedlog Izbornog zakona sutra u parlamentu BiH

Sa ranijih sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Fena

13.12.2017

Parlament BiH sutra će razmatrati Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, predložen od Nezavisnog bloka, a koji se tiče uvođenja elektronskog glasanja, onemogućavanja izbornih krađa na biračkim mjestima i punu transparentnost izbornog procesa.

Iz Nezavisnog bloka je saopćeno da je najveći prioritet u izbornom procesu i svim raspravama o izmjenama Izbornog zakona osigurati puno povjerenje u izborni proces i potpuno transparentne i poštene izbore.

- Temelj i obaveza demokratskih društava je osiguravanje poštenih i transparentnih izbora u kojima će odlučivati birači, a ne brojači na biračkim mjestima - izjavio je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i predsjednik NB-a Senad Šepić.

Smatra da je to zaštita vitalnih nacionalnih interesa i Bošnjaka i Srba i Hrvata i svih ljudi koji žive u BiH, jer kroz nedostatke u postojećem Izbornom zakonu namještaju se i pozicioniraju stranački poslušnici, a suprotno volji i interesu birača, svih naroda i građana, te da oni to žele promijeniti.

Nezavisni blok očekuje od svih političkih stranaka koje govore da se bore za interese građana, da podrže te prijedloge, a oni koji budu protiv takvih rješenja, jasno će potvrditi svoje namjere da putem izbornih malverzacija i namještanja pokušaju očuvati svoje pozicije i ostati na vlasti, saopćeno je iz Pres-službe NB-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.