Crveni meteoalarm za Mostar i Trebinje, narandžasti za Banju Luku, Višegrad i Foču

Avaz.ba

Zbog obilnih padavina, Republički hirometeoroški zavod izdao je crveno upozorenje za sutra na području Trebinja i Mostara, dok je narandžasti meteoalarm izdat za Livno i Bihać.

Također na jak vjetar sutra, narandžasto svjetlo upozorilo je Banjalučane, Višegrađane i Fočake.

Za Mostar se prognozira akumulirana količina padavina između 30 i 60 litara po metru kvadratnom. Lokalno može pasti između 60 i 100 litara kiše po metru kvadratnom. Pored padavina u ovom dijelu se očekuju i jaki, lokalno i olujni udari juga, između 50 i 70 km/h.

U Trebinju se noćas očekuju obilne padavine, mjestimično više od 60mm/24h , te pojačan vjetar s udarima većim od 11m/s (40 km/h).

Naradndžasto upozorenje na snazi će biti sutra od podne u Banjoj Luci, gdje se očekuje vrlo jak jugozapadni vjetar s olujnim udarima.

Najjači udar vjetra bit će veći od 65 km/h, a u Banjoj Luci se sutra se očekuju i mjestimično obilnije padavine 20-40 mm/24h .

I u Višegradu narandžasto upozorenje izdato je za sutra zbog vrlo jakog jugozapadnog vjetara s olujnim udarima.

Najjači udar vjetra u Višegradu bit će veći od 65 km/h.

Također, i u Livnu će biti na sanzi narandžasto upozorenje, a prognozira akumulirana količina padavina između 30 i 60 litara po metru kvadratnom te jaki, lokalno i olujni udari juga, između 50 i 70 km/h, dok će u Foči biti vrlo jak jugozapadni vjetar s olujnim udarima od 65 km/h, pišu "Nezavisne".

NA VRH

Podijeli članak na