BIH

Predstavnički dom sutra o novom zakonskom rješenju | Sprečava se sukob interesa, Bakir će birati: Sebija ili on

Predstavnički dom: Zvaničnici će morati dostaviti imovinske kartone

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

14.12.2017

Predstavnički dom Parlamenta BiH izjasnit će se sutra o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH u prvom čitanju. Predlagači ovog zakona su poslanici Damir Arnaut (SBB), Saša Magazinović (SDP), Senad Šepić (Nezavisni blok), Maja Gasal-Vražalica (DF), Borislav Bojić (SDS), Hazim Rančić (SDA), Jasmin Emrić (A-sda) i Diana Zelenika (HDZ 1990).

Veliki napredak

Među značajnijim novinama je i ona na kojoj je insistirao SBB, a prema kojoj se zabranjuje da bliski srodnici izabranih i imenovanih zvaničnika mogu biti članovi upravnog odbora, skupštine, uprave ili menadžmenta javnih ustanova. Dosadašnjim zakonskim rješenjem zabrana se odnosila samo na to da srodnici zvaničnika nisu mogli biti na funkcijama u javnim preduzećima.

Tako, primjerice, ako ovaj zakon bude usvojen, više neće biti moguće situacije poput sadašnje da je Sebija Izetbegović direktorica KCUS-a, zbog toga što joj je suprug Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH. Bliski srodnici imenovanih i izabranih zvaničnika, prema novom zakonu, više neće moći biti, primjerice, ni dekani fakulteta.

„Transparency International BiH“ (TIBiH) jedna je od organizacija koje su bile uključene u konsultacije u vezi s novim prijedlogom zakona. Ivana Korajlić, program-menadžerica TIBiH za odnose s javnošću, kaže za „Avaz“ da bi usvajanjem novog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH došlo do velikog napretka u odnosu na sadašnje rješenje. Posebno zbog obaveze dostavljanja podataka o imovini nezavisnoj komisiji.

Imovinski kartoni 

- Među primjerima koji govore u prilog tome je i taj da se u novi prijedlog zakona uvode imovinski kartoni zvaničnika, što je praksa i u drugim državama, te je važno da se uspostavlja kontrola i provjera imovinskih kartona. Dobro je i to što se pooštravaju sankcije te uvode dodatna ograničenja kod spojivosti, odnosno nespojivosti funkcija - kaže Korajlić.

Sudeći prema strukturi predlagača koji su podržali novo rješenje, ovaj zakon dobit će većinu u Predstavničkom domu. No, za sada je neizvjesno kakvu će sudbinu doživjeti u Domu naroda, jer SNSD i HDZ BiH nisu među onima koji su mu dali podršku.

Nezavisna komisija  

O tome je li neko od zvaničnika u sukobu interesa trenutno odlučuje Komisija Parlamenta BiH za sprečavanje sukoba interesa, što znači da političari o tome jesu li ili nisu u sukobu interesa odlučuju sami o sebi. Novi prijedlog zakona predviđa formiranje komisije čiji će predsjednik i članovi biti birani putem javnog konkursa, a kandidirati se neće moći oni koji su članovi ili su bili u članstvu neke partije u posljednjih pet godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.