BIH

Dodik i Čović na Jahorini: Dovoljno je kriza u BiH, moramo imati zajedničko opredjeljenje

E. T.

14.12.2017

Na Jahorini je danas održan sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH, predvođenih liderima stranaka Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

Nakon sastanka održana je pres-konferencija na kojoj je rečeno kako je tokom susreta analizirana saradnja u prošloj godini koja je bila veoma uspješna. Dodik i Čović istakli su da žele dati doprinos evropskim integracijama.

Prema Dodikovim riječima, postoje špekulativne namjere okupljanja "neke adhoc većine u vezi s akcizama da se usvoji nešto što nije u interesu svih da se tako nanese šteta".

Naveo je kako su se dotakli i Izbornog zakona, naglasivši da će SNSD podržati HDZ-ov prijedlog.

- Rekli smo da ćemo podržati prijedlog koji je HDZ ranije uputio jer on osigurava proces da konstitutivni narodi biraju svoje političke predstavnike - riječi su Dodika.

Prema njegovim riječima, srpski narod je zainteresiran da se ta praksa uspostavi u Federaciji.

- SNSD je to podržao u Domu naroda i očekujemo da će rasprava u Predstavničkom domu omogućiti prolaz tog zakona - dodao je Dodik.

Dodik je poručio da RS u ovom trenutku razgovara o gradnji autoputa Brčko - Bijeljina, a da je Mladen Bosić htio da veže Sarajevo s distriktom Brčko i da misli da je to neprihvatljivo za RS.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je da imaju usaglašene stavove sa SNSD-om te da neće dozvoliti nikakve špekulacije.

- Želimo zajednički stav o kandidatskom statusu i ima mnogo tema koje su nam zajedničke. Dovoljno je kriza u BiH, tako da mi moramo imati zajedničko opredjeljenje. Uvjeren sam da će HDZ biti na svim nivoima vlasti i cilj nam je konstituivnost sva tri naroda. Nismo dostavili odgovor na Upitnik EK, samo zato jer Mehanizam koordinacije nije usvojen do kraja - kazao je Čović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.