BIH

Trebinje za praznike priprema bogat program za sve generacije

Nova manifestacija zamijenit će prošlogodišnji ”Zimzograd”

P. MUCOVIĆ

16.12.2017

U Trebinju će od 22. decembra do 15. januara biti organiziran bogat božićni i novogodišnji program, s brojnim kulturno-zabavnim sadržajima.  

Domaći proizvodi

Ova manifestacija zamijenit će prošlogodišnji ”Zimzograd”, a organiziraju ga Grad Trebinje, Turistička organizacija, Agrarni fond i zajednica hrane ”Slow Food”.

Prema riječima Marka Radića, direktora Turističke organizacije Trebinja, bit će dosta dobre zabave na otvorenom, uz raznolik muzički, gastronomski te dječiji program.

- Zimska turistička ponuda u Trebinju ove godine bit će u znaku vikend-svetkovina, koje će zvanično biti otvorene u petak, 22. decembra. Svetkovine na ulicama Trebinja bit će priređivane tri dana u sedmici, uglavnom vikendom, a u pet tematski osmišljenih programa trajat će do 14. januara naredne godine.

Planirani su dani meda i domaćih proizvoda, jedan vikend bit će u znaku novogodišnjih paketića, zatim su tu dani suvenira i rukotvorina, dani posvećeni božićnim praznicima te dani vina i rakije. Kućice s izlagačima, njih šest ili sedam, bit će postavljene u Dučićevoj ulici, a ove godine bit će besplatne za korisnike - pojasnio je Radić.

Dodao je da će muzički dio programa biti organiziran na bini u bašti hotela „Platani“, a Trebinjce i njihove goste tokom ovih dana zabavljat će brojni izvođači poput Ranka Slijepčevića i Bobe Vučura, mostarskih i trebinjskih tamburaša, ''Foča benda'', dua Nešo i Zoka Lero, Nebojše Buhe, Vanje Mišić, muzičkih sastava „Neš“ iz Zenice i ''Kiks benda'' te folklornih ansambala.

- Očekuje nas raznolik muzički program, u kojem će se naći za svakoga ponešto, od folklora, narodne, starogradske, zabavne muzike, do DJ-ova. Uz baštu ”Platani” bit će postavljeni stolovi na kojima će članovi trebinjske ”Slow Food” organizacije za vrijeme programa spremati autohtona jela Hercegovine, poput graha poljaka, varice, kotlića, prijesnaca, raštana, priganica, a sve će to posjetioci moći degustirati - naglasio je Radić.

Srbijanski bend

Navodi da će, prema informacijama kojima on trenutno raspolaže, Trebinjce u novo ljeto u dočeku na otvorenom uvesti srbijanski bend ”Blah Blah”, a i za Novu godinu i božićne praznike bit će priređen prigodan program.

Produžiti turističku sezonu  

Radić kaže da je veoma značajno i to što Trebinje bilježi posjete i nakon ljetnih mjeseci.

- Nema turističke destinacije u Evropi koja ne razmišlja kako da produži sezonu. Mogu da kažem da je ova sezona dala bitne pozitivne pomake i, što se noćenja u Trebinju tiče, sezona je već znatno produžena, a imamo i mnogo najava za novogodišnje i božićne praznike. Dakle, zadovoljni smo 2017. i već se okrećemo narednoj godini, u planu su sajamske prezentacije trebinjske ponude, nadolaze nam i neke nove ideje, tako da očekujemo turistički uspješnu i 2018. godinu - zaključio je Radić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.