BIH

Sebija demantirala Bakira: Škodu uzela jer je njen vozač imao porodičnih problema?!

Piše: E. Trako

16.12.2017

Držeći govor na tribini „Reforma zdravstvenog sistema“ u organizaciji asocijacije žena SDA Kantona Sarajevo, Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu, među ostalim elaboracijama u kojima se hvalila svojim „radom“ u KCUS-u, prokomentirala je i javnosti poznatu aferu korištenja službenog automobila Predsjedništva BiH.

Apsolutno pravo

Međutim, njeno najnovije objašnjenje demantiralo je raniju izjavu Bakira Izetbegovića te je još skandaloznije jer iz njenih riječi proizilazi, kako gospođa Izetbegović, kada njoj nije na raspolaganju njen, odnosno službeni automobil KCUS-a, tobože, ima apsolutno pravo da koristi vozilo Predsjedništva BiH!

Objasnila je to ovako:

- Za ovo korištenje službenih vozila moram vam objasniti onu famoznu situaciju sa Škodom. Dakle, molim vas, od 2008. godine ja sam imala rješenje da budem direktor discipline za ginekologiju i akušerstvo. U mom ugovoru pisalo je da imam pravo na službeni automobil i službenog vozača. Od 2008. godine ja nikada nisam koristila službeno auto i vozača. Sve svoje aktivnosti obavljala sam privatnim automobilom kojim sam i dolazila i na posao i na KCUS na sastanke i sve svoje aktivnosti obavljala sam tako. Taj službeni auto bio je jedan i bio je jedan vozač, to je sasvim isti trošak kao da smo imali službeni auto iz KCUS-a i službenog vozača iz KCUS-a. Mi u tom trenutku to nismo mogli uraditi zato što je osoba koja je trebala da nas vozi imala porodični problem i odustali smo od toga – kazala je Sebija Izetbegović demantirajući izjavu njenog muža.

Sebijino vozikanje

Vrijedi podsjetiti da je njen muž Bakir Izetbegović, predsjednik SDA u javnosti davao sasvim drugo obrazloženje Sebijinog vozikanja u automobilu Predsjedništva, tvrdeći da je to učinjeno radi zaštite njene sigurnosti.

- Ja sam zadnjih šest i pol godina koliko sam član Predsjedništva, dobio prijetnje i napade preko 30 puta, od toga je je bilo smrtnih prijetnji, nekoliko ozbiljnih. Kod jednog čovjeka koji je vršio prijetnje pronađen je eksploziv. O takvim stvarima ja nisam do sada govorio u javnosti i ne bih da me niste pitali. Također, nisam samo ja ugrožen, tu je i moja porodica. Moja supruga doživljava određene neprijatnosti tako da ja nju nemam namjeru pustiti nezaštićenu. Ako je neće štititi država onako kako štiti supruge drugih državnika, onda ću se ja snaći - kazao je Izetbegović medijima 24. aprila.


Video: N. Kreštalica/Avaz.ba

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.