BIH

Bevanda: BiH može postati centar regije ako izgradimo putne pravce

Srna

17.12.2017

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda ocijenio je da BiH može postati centar regije ako izgradi putne pravce, koji omogućavaju veliki protok ljudi i roba i brojne investicije iz Evrope. 

Bevanda tvrdi da ne postoji alternativa povećanju akciza za gradnju puteva.

"Sva sredstva koja se ovako prikupe neće ići na državni nivo", rekao je Bevanda za "Večernji list", izdanje za BiH, i dodao da je to jedna od rijetkih odluka koje su operativno provedene u posljednje vrijeme.

Na pitanje hoće li u parlamentu biti većine za usvajanje budžeta BiH za narednu godinu, Bevanda kaže da očekuje još veći "cirkus" nego što je bio slučaj sa akcizama.

On je poručio da bi bilo dobro da se budžet usvoji u ovoj godini kako se ne bi ušlo u razdoblje privremenog finansiranja.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Bevanda kaže da Hrvati samo očekuju da mogu, kao i druga dva naroda, birati svoje predstavnike u vlasti.

"Kako bi izbjegli da se to ispuni, hrvatske predstavnike napadaju na svakom koraku. Rekao bih da je na djelu protivhrvatska histerija i to je moja ocjena", naglasio je on.

On kaže da je za izmjene Izbornog zakona potreban iskren dijalog i da će koristiti sva moguća demokratska sredstva, a ako ih ne bude onda zasigurno neće ponoviti riječi nekih političara koji spominju rat.

"Ko priziva to zlo, zasigurno nije dobar u glavi", zaključio je Bevanda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.