BIH

Svadbe snimaju profesori, policajci, općinski službenici

Muminović: Mora se stati ukraj

Piše: H. ČALIĆ

18.12.2017

Za zaposlene u registriranim fotografskim radnjama, koji državi uredno plaćaju sve obaveze, već odavno su stigli teški dani. Od 450 fotografskih radnji, koliko ih je bilo u BiH, ostalo ih je svega 164, a pitanje je koliko će ih biti u narednoj godini. Oni u svom udruženju, na čijem je čelu Hajrudin Muminović sa potpredsjednicima Vladom Govedaricom i Rankom Ćukovićem, traže način da opstanu kako ne bi i dalje morali zatvarati radnje.  

- Rad nacrno ubija svaku našu nadu za opstankom. Jednostavno, danas svako u ruke može uzeti fotoaparat i raditi. Zahvalni smo što je rad nacrno donekle suzbijen u školama, u kojima se fotografiraju učenici za maturu, jer su škole obavezne raspisati javni natječaj za taj posao - kaže Muminović.

Fotografima je sada, kako kaže, jedino ostalo snimanje svadbi, kada ih ima. Ali, i tu se javila nelojalna konkurencija - svadbe snimaju zaposleni profesori, policajci, općinski službenici i tako uzimaju posao registriranim fotografima.

- Nije problem kada nezaposlen čovjek snima svadbu, mada ne plaća porez, kao mi. Ali, da nam zaposleni i dobro situirani ljudi uzimaju hljeb, to nećemo prihvatiti. Inspekcija je počela raditi svoj posao, posebno u Unsko-sanskom kantonu. Nadam se da će i u drugim krajevima BiH. U protivnom, fatografskih radnji bit će još manje - ističe Muminović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.