BIH

Reforma odbrane usamljeni primjer progresa bh. društva, pripadnici OSBiH najbolji ambasadori: Politika se kiti njihovim perjem

Piše: N. KATICA

17.12.2017

Predstavnici Centra za sigurnosne studije (CSS), u okviru projekta „Jačanje institucionalnih kapaciteta kroz širenje iskustava učesnika u mirovnim misijama“ (STEP), koji finansijski podržava Kanadski fond za lokalne inicijative, zabilježili su pozitivna iskustva pripadnika Oružanih snaga BiH i policijskih snaga, uz napomenu da se „politika kiti njihovim perjem”.  

Jasan sistem

Denis Hadžović, generalni sekretar CSS-a, povodom toga, za naš list podsjeća da je reforma odbrane u našoj zemlji prepoznata kao najprogresivniji dio društva.

- Od tri zaraćene snage koje su se borile jedna protiv druge uspjeli smo formirati jedinstvene Oružane snage s jasnim sistemom komandovanja. Od jednog totalnog beznađa uspjeli smo napraviti modernu strukturu koja sarađuje i kredibilan je partner na međunarodnom nivou. Ovakav uspjeh se pomalo ostavlja po strani ili nije u interesu političara da ga promoviraju – kaže Hadžović.

Učešće BiH u mirovnim operacijama odličan je pokazatelj napretka od zemlje koja je bila u stanju potrebe do zemlje koja je danas partner u svijetu za izgradnju mira.

- Uspjesi i značaj ovako kvalitetnog rada OSBiH, nažalost, najviše se eksploatiraju u političkim govorima. Naši političari, kada odu u političke posjete, govore kako smo napravili veliki pomak u reformi. Međutim, najkritičnije je to što nema dovoljno dijaloga ni zajedničke vizije o nastavku integracionog puta ka NATO-u. Ove teme budu na dnevnom redu dva dana i čim se završi sastanak ili delegacija sjedne u avion, sve se zaboravi – upozorava Hadžović.

Tako se, maltene, u zapećku ostavlja činjenica da učesnici u mirovnim misijama iz BiH dobivaju brojne pohvale u svijetu, ali se njihov doprinos puno više cijeni vani nego kod nas.

- Oni su najbolji ambasadori naše zemlje u svijetu. Od njihovog angažmana u misijama naša država može imati dosta benefita, ali mi ih ne koristimo. Ministarstvo odbrane BiH koristi određene i to je to - rekao je Hadžović.

Koji su to ljudi

Pripadnici OSBiH i policijskih agencija dostojanstveno predstavljaju BiH u svijetu, ističe Hadžović i dodaje da je ovaj projekt pokrenut upravo zbog toga da se vidi koji su to ljudi, da se promovira nešto što je zaista vrijedno, te da se može bez politike i ijednog incidenta obaviti dobar posao za BiH.

Ambasadorica Kanade za BiH Izabel Pupart (Isabelle Poupart), s rezidencijom u Budimpešti, istakla je u izjavi za „Avaz” kako učešćem u međunarodnim mirovnim misijama BiH pokazuje volju i spremnost da bude aktivan igrač u stvaranju mira i sigurnosti, čime se promoviraju euroatlantske težnje.

- Kao još jedan signal međunarodne predanosti, zadovoljni smo da je BiH, između ostalih, podržala principe Vankuverskih načela o mirovnim operacijama i sprečavanju zapošljavanja i korištenja djece vojnika. Ova načela usvojena su prošlog mjeseca. Kanada pozdravlja predanost BiH u razvijanju mira i sigurnosti širom svijeta - rekla je Pupart.

Zanimljivo je i da je general Robert Hjuston (Huston), komandant NATO štaba u Sarajevu, prošle sedmice izjavio da, operativno, Bosna i Hercegovina nastavlja davati značajan doprinos međunarodnom miru i stabilnosti u operacijama NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih naroda u Afganistanu i Africi.

- Iako po veličini male, Oružane snage BiH imaju značajan pozitivan utjecaj u ovim međunarodnim operacijama - istakao je Hjuston.

Već 17 godina u najvažnijim mirovnim misijama 

Bosna i Hercegovina već 17 godina učestvuje u najvažnijim mirovnim misijama. Iz CSS-a su podsjetili da su prvo 2000. godine bh. policajke i policajci upućeni u misije od Istočnog Timora, Kipra, Haitija, Sudana do Južnog Sudana i Liberije. Godinu kasnije, pripadnici Oružanih snaga BiH uzeli su učešće u misijama u Etiopiji i Eritreji, Kongu, Iraku, Afganistanu, Maliju i Centralnoafričkoj Republici. 

Pukovnik OSBiH Josip Brajković dobitnik je priznanja američke vojske za ostvarene rezultate u Mirovnoj misiji u Islamskoj Republici Afganistan, gdje je boravio već tri put u sklopu koalicijskih snaga.

- Smatram da nema časnijeg posla od biti vojnik i zato bih ohrabrio sve vojnike, dočasnike, časnike da se prijave za sudjelovanje u mirovnim misijama. Iskustvo, znanje i prijateljstvo koje steknete tamo zaista vrijede i zato se prijavite i budite veleposlanici svojih zemalja – riječi su Brajkovića.

Zvjezdana Araranković, voditeljica tima Pasoške kontrole jedinice Granične policije BiH Aerodrom Sarajevo, bila je dva puta u Mirovnoj misiji UN-a u Sudanu, zemlji u kojoj je 2005. godine zaustavljen 20-godišnji krvavi građanski rat. Rezultat tog rata je otcjepljenje Južnog Sudana 2011. godine, ali su u novostvorenoj državi 2013. počeli novi sukobi praćeni ubistvima, silovanjima, mučenjima i drugim nečovječnim djelima.

- Za vrijeme prvog angažmana obavljala sam različite poslove i zadatke, od rada s lokalnom policijom, savjetovanja u vezi s rješavanjem različitih slučajeva i poštivanjem ljudskih prava do vođe tima na aerodromu u Džubi. Također sam radila kao zamjenica komandira Sektora 1 Džuba te kao instruktorica lokalne policije. U toku 18-mjesečnog mandata bila sam i komandant bh. policijskog kontingenta u Sudanu – kaže Araranković.

Ahmedin Hodžić, podoficir za personal u Vojno-obavještajnom bataljonu OSBiH, proveo je šest mjeseci u Mirovnoj misiji u Afganistanu.

- Biti angažiran i raditi u jednoj multinacionalnoj sredini donosi određene izazove, benefite i specifičnosti. Od 2. septembra 2015. do 14. marta 2016. godine bio sam učesnik Mirovne misije u Regionalnoj komandi Sjever sa sjedištem u Mazari Šarifu. U misiji su u tom periodu učestvovale vojne snage iz ukupno 21 države. Susretao sam se s novim procedurama, načinom rada i funkcioniranja u NATO okruženju – ističe Hodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.