BIH

Advokatica Nika Pinter o osuđenom zločincu Praljku: Slobodan je govorio da nije kriv, a mislim da optužnicu nije pročitao do zadnjeg dana!

Avaz.ba

17.12.2017

Advokatica iz Zagreba Nika Pinter 19 godina je provela u sudnici Haškog suda braneći, među ostalima, Marija Čerkeza, Mladena Naletilića Tutu, Paška Ljubičića i na kraju Slobodana Praljka koji je nakon izrečene presude šokirao svijet oduzevši si život ispijanjem cijankalija usred sudnice.

U velikom intervjuu za Jutarnji list, Pinter je opisala svoj odnos s Praljkom i okolnosti koje su doveli do njegovog samoubistva inzisitirajući na njegovoj nevinosti. 

Upoznala ga je, kaže, dok je kao pravna asistentica radila na obrani Mladena Naletilića, a u kojoj je Praljak bio svjedok obrane. 

Rekla sam mu da ne stavlja glavu na panj

- Upoznali smo se u Tutinoj kući na Širokom Brijegu. Došao je, onako velik i u prvi tren sam se malo plašila. Jedino što sam znala o njemu je bilo – on je Praljak i velik je. Pričao je o ratu, svojoj ulozi. Bio je vrlo ugodan, shvatio je da ima nekoga ko ne zna puno o činjenicama i trudio se sve objasniti mi. Bilo je to negdje 2000. godine. Izgledao je isto, samo je imao tada bujniju kosu. Nakon toga je došao u Haag na svjedočenje, 2002. godine, tada sam ga drugi put vidjela - priča Pinter. 

Svjedočenje na suđenju Naletiliću Praljka je praktički učinilo optuženim. 

- Prije svjedočenja sam mu kazala da nisam sigurna koliko mu je dobro da se pojavi s obzirom na njegovu funkciju koju je imao. Rekla sam mu da možda stavlja vrat na panj. Odgovorio je – nemam ja što stavljati vrat na panj, mi moramo reći istinu. Ta rečenica je bila vodilja do posljednjeg trenutka - kazala je i sjetila se kako joj je, postavši haški optuženik, odmah na početku rekao da ne želi “nikakve pravne kerefeke” već samo činjenice.

Zamjerio se tužitelju Skotu, to je bilo presudno

- Pokušavala sam mu ukazati na opasne dijelove optužnice, a on je na sve jednako reagirao. Rekao bi – ja to neću čitati. Znam da nisam kriv, ne želim čitati. Uvjeravala sam ga da mora pročitati, da mora znati što mu se stavlja na teret. Mislim da optužnicu nije pročitao do posljednjeg dana. Htio je znati što mu se stavlja na teret, ali nije htio čitati optužnicu - otkrila je advokatica pokojnog Praljka dodavši da je unatoč tomu uvijek aktivno učestvovao u odbrani.  

Ona smatra da je tužitelj Kenet Skot (Kenneth Scott) “imao Praljka kao svoj projekt” jer mu se ovaj navodno zamjerio. Skot je, smatra Pinter, u procesu Naletiliću shvatio koliko je Praljak bio suveren u tom predmetu. Ispričala je kako je u jednom trenutku sutkinja rekla Skotu: “Kolega Skot, jako ste dugo advokat, imate veliko iskustvo. No, morate znati da se u svojoj karijeri možete sresti s osobom koja je jača od vas.” Pritom je mislila na Praljka.

Također smatra da udruženog zločinačkog poduhvata nije bilo i da Franjo Tuđman nije planirao podjelu Bosne, barem ne sam. 

- Postojali su pregovori s međunarodnom zajednicom. Ako je postojao plan o podjeli BiH, onda su u njemu učestvovali Hoze Kutiljero (Jose Cutileiro), Dejvid Oven (David Owen), Sajris Vans (Cyrus Vance), Torvald Stoltenberg (Thorvald), Franjo Tuđman, Slobodan Milošević, Alija Izetbegović, Mate Boban, Zubak (…) No, to nije bio razgovor o podjeli Bosne i Hercegovine na način da se određivalo da će ovo dobiti Srbi, ovo ćemo dati Hrvatima, a malo će dobiti Muslimani. Razgovaralo se o tome kako riješiti situaciju unutar BiH - kazala je Pinter u razgovoru za Jutarnji list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.