BIH

SIPA u Kaknju i Ilijašu uhapsila šest osoba zbog ratnog zločina

Ilustracija

Piše: Avaz.ba

19.12.2017

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, jutros su na području općina Kakanj i Ilijaš uhapsili šest osoba zbog ratnog zločina.

Uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivična djela: ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, organiziranje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela ratnog zločina, protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i povrede zakona ili običaja rata na području mjesta Čemerno, općina Ilijaš, tokom 1992. godine.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, saopćeno je iz SIPA-e.

Radi se o nekadašnjim pripadnicima TO i Armije R BiH, osumnjičenim za ratni zločin nad najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti na području Ilijaša, 10.06.1992. godine. 

Po nalogu Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, na području Ilijaša i Kaknja, locirali su, identificirali i lišili slobode osumnjičene:

1. Turudić Teufika, rođenog 1960. godine u Kaknju

2. Bešlija Mirsada, rošenog 1964. godine u Ilijašu

3. Bešlija Nusreta, rođenog 1962. godine u Ilijašu

4. Bešlija Mirzeta, rođenog 1968. godine u Sarajevu

5. Spahić Hamdiju, rođenog 1960. godine u Ilijašu

6. Sikira Senada, rođenog 1959. godine u Kaknju.

Ovi osumnjičeni su pod istragom, da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura TO i Armije R BiH iz Kaknja, Ilijaša i Breze, dana 10.06.1992. godine, učestvovali u napadu na selo Čemerno, općina Ilijaš, nastanjeno stanovništvom srpske nacionalnosti. 

Tokom napada počinjen je ratni zločin u kojem je ubijeno oko 30 osoba srpske nacionalnosti, oba spola, među kojima je najmlađa žrtva imala 16 a najstarija više od 80 godina, a među kojima je bilo i oko 10 žena.

Zločin u Čemernom, predstavlja jedan od najtežih zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Ilijaša i okoline.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.