BIH

Radončić za N1 o Čovićevoj izjavi i cestarinama: 200.000 Bošnjaka poginulo je za cjelovitu BiH, a ne za treći entitet ili fildžan-državu

Radončić: Spriječili smo da 500 miliona eura koji čekaju BiH bude raspoređeno zemljama u regionu

Avaz.ba

19.12.2017

Da nije usvojen set zakona o cestarinama, BiH bi kao država bankrotirala. Rekao je to u razgovoru za N1 lider SBB-a Fahrudin Radončić. 

- To bi ekonomski bilo pogubno, jer bi BiH kao država bankrotirala. Ovdje nije stvar da vi usvojite akcize ili cestarine, nego da su one uslov da vam MMF, EBRD, EIB daju budući novac koji je nama neophodan kao zemlji. Mi bez stranog novca ne možemo da preživimo. Mi smo siromašna porodica koja mora da se zadužuje kod banaka, a ovo je uslov da se možemo zadužiti. Prema tome, da se ovo nije uradilo, imali bismo raspad sistema - rekao je Radončić za N1.

Populističke teze

Na konstataciju novinara da su poslanici SBB-a u konačnici digli ruke za usvajanje ovog seta zakona, Radončić je kazao:

- Mi smo četiri puta glasali za akcize. Ovog puta smo rekli: Nećemo akcize, hoćemo cestarine. I zatezali smo nekoliko mjeseci, jer cestarina je potpuno drugi ekonomski pojam. Sve što se skupi od poskupljenja goriva ide u izgradnju autoputeva i cesta i imat ćemo mnogo manje mrtvih i mnogo efikasniju i uspješniju zemlju. Akcize su išle u neku rupu koja se zove budžet i mi ne znamo gdje je otišlo osam milijardi. Mi ovdje moramo biti odgovorni ljudi. Političari koji napadaju cestarine potpuno su neodgovorni.

Govoreći o projektima koji bi se finansirali iz tih sredstava, Radončić je istakao da ne postoji opasnost da će BiH plaćati penale na kredite koje ne koristi.

- Mi smo na ovaj način spriječili da 500 miliona eura koji čekaju BiH bude raspoređeno zemljama u regionu, ne postoji ta opasnost. Dvadeset godina u BiH niko ništa nije radio. Imamo brzu cestu Sarajevo - Tuzla, Koridor 5C, imamo tunel „Prenj“, imamo Mostar-sjever, Mostar-jug, imamo puno lokacija na kojima možemo da radimo i mislim da ta opasnost ne postoji - naglasio je Radončić za N1.

Lider SBB-a istakao je da se ovdje ne radi o još jednom udaru na džepove građana.

- To su populističke teze. Nafta na međunarodnoj berzi pada, veliko je pitanje hoće li i biti poskupljenja goriva. A, nažalost, o ekonomskim kategorijama govore političari koji nijednog jedinog dana nisu radili u realnom sektoru, odnosno u privredi. Rade takozvana budžetska djeca, te priče, koja cijeli život imaju odlične plate, po 5.000-6.000 maraka, nikad nisu dali marke donacije za bolesnog ili unesrećenog čovjeka, i oni sada nama drže govore o privredi, ekonomiji. To su nekompetentni ljudi i vrijeme će pokazati da je ovo bila istorijska odluka za BiH - istakao je sagovornik Televizije N1.

Radončić je komentirao i navode pojedinaca iz opozicije da će, zbog kršenja procedura, podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH.

- Ovdje je suština ekonomija, bolji život, otvaranje perspektive BiH, da nismo saobraćajno slijepo crijevo Evrope. Svako ima pravo da se obrati Ustavnom sudu, mene to posebno ne tangira. Mislim da je to pokušaj časnog izlaska iz gluposti gdje su upali tzv. reformisti, a ovamo se ponašaju nereformistički, jer zaustavljaju evropski put - rekao je lider SBB-a.

Položaj Hrvata

Radončić se osvrnuo i na izjavu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, s kojim je uz SDA u koaliciji na nivou Federacije, da je u BiH treći entitet realna mogućnost.

- Za ideju BiH mi Bošnjaci smo dali 200.000 mrtvih. Mislim da svaka opcija trećeg entiteta, četvrtog, bilo da je on hrvatski ili fildžan-državica, nije realna i to je za mene lično i SBB potpuno neprihvatljiva priča. Mi moramo relaksirati položaj Hrvata u BiH, da ih se ne majorizira i mislim da tu imamo sijaset, odnosno ogroman broj drugih političkih mehanizama da to postignemo, a ne pričom o nečemu što nije realno, a to je treći entitet - naglasio je Radončić.

"Avaz" za jednu noć prijeđe 11.000 kilometara svojim kombijima i distribucijom

Evo, ja ću vam reći: „Avaz“ na nivou jedne jedine noći prijeđe 11.000 kilometara svojim kombijima i distribucijom da bi se novina našla na 5.000-6.000 prodajnih mjesta. Možete misliti koliko je to opterećenje finansijski na nivou 365 dana za jednu kompaniju. Ali, ovdje imate mogućnost da budete lični, kompanijski čovjek, stranački čovjek ili državnik. Mi bismo ostali bez milijardi, i to više milijardi pomoći ili kredita međunarodne zajednice, i to nijedan odgovoran čovjek ne smije da prihvati.

Alija nije politički dozvoljavao da predstavnici  Srba i Hrvata razgovaraju mimo Bošnjaka 

O saradnji, sve češćim susretima i podršci na relaciji Dodik - Čović, Radončić je rekao:

- U BiH je tragična varijanta da se predstavnici dva naroda dogovaraju bez predstavnika trećeg naroda. U tom smislu, nije to samo odgovornost gospodina Dodika i gospodina Čovića nego i pojedinih bošnjačkih lidera koji ne umiju da nađu demokratski kapacitet i da razgovaraju na tolerantan način s neistomišljenicima, da im ne popuštaju kao što ja ne popuštam na trećem entitetu. Mislim da u tom smislu ta priča nije dobra ako Bošnjaka nema u cijelom dogovoru i nije realna i ne može se provesti.

Na pitanja kako to doživljava kao koalicioni partner, Radončić je odgovorio:

- Bošnjačka politika treba jednu stvar da nauči od rahmetli Alije, a to je da nikada nije politički dozvoljavao, svojom inicijativnošću, da predstavnici Srba i Hrvata razgovaraju mimo Bošnjaka. Ovdje je politička mudrost da i gospodina Čovića i gospodina Dodika, u paketu, mi smo samouvjereni, dovedemo za isti sto i sve nezgodne, teške teme zajednički rješavamo.

Mora biti kompromisa o izmjenama Izbornog zakona

Na konstataciju novinara da su u parlamentarnoj proceduri i prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji je uputio HDZ, odnosno HNS, i onaj koji je sačinila SDA, te na pitanje koga bi podržao, Radončić je odgovorio:

- Mi ćemo vjerovatno biti protiv i jednog i drugog. Zašto? Ima i u jednom i u drugim dobrih elemenata, ali sve što bude predlagala jedna stranka u ovakvoj političkoj situaciji, nezavisno da li je to SDA, HDZ ili SBB, neće proći. Mora biti kompromis da bi se takav prijedlog našao na Skupštini, odnosno Predstavničkom domu i Domu naroda na nivou BiH, da bi to prošlo, i to je jedini način da napravimo uspješnu priču od ove katastrofe koja trenutno postoji.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.