BIH

Predstavnički dom PFBiH: Usvojen dnevni red bez HDZ-a, sutra nema nastavka sjednice

M. R. S.

19.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

18.50 Ipak, bez prisustva poslanika iz stranaka sa hrvatskim predznakom, usvojen je dnevni red ove sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja pak neće biti nastavljena sutra, iako je bila najavljena kao dvodnevna.  

- Za sutra nemamo uslove dok se ovo malo ne konsoliduje. O nastavku ćete biti obaviješteni – rekao je predsjedavajući Mušić.  

Kritikujući to što se nakon pauze nije vratio u salu, Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, istakao je da je Damir Mašić utekao sa sjednice i da to ozbiljan parlamentarac ne bi sebi dozvolio. 

Najavio je da će ubuduće svaku njegovu inicijativu odbiti i smarati neozbiljnom.

18.20 Jozo Bagarić, šef Kluba poslanika HDZ BiH-HNS, kazao je da ovaj klub smatra da je predloženi zaključak SDP-a "nastavak daljnjeg procesa dekonstituiranja, obespravljivanja i omalovažavanja Hrvata kao jednog od tri jednakopravna konstituivna naroda u BiH" u čemu ne žele učestvovati. 

18.10 Konačno, nakon višesatne rasprave i brojnih kritika, u dnevni red je uvršten zaključak koji je predložio Damir Mašić. Protiv su bili samo iz klubova poslanika HDZ BiH-HNS i jedini prisutni poslanik kluba HDZ 1990. Ovakav rezultat bio je i nakon pojedinačnog glasanja. 

Nakon toga, Klub poslanika HDZ BiH-HNS je napustio sjednicu. 

Sjednicu je potom napustio i Boro Krišto iz Kluba poslanika HDZ 1990. 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić (SDA) dao je pauzu od 15 minuta zbog novonastale situacije. 

17:59 Uz opasku da misli da će to biti prihvatljivo jer je tako, Zukan Helez, poslanik SDP-a, ironično je predložio komprimis - da se javna preduzeća zovu HDZ-ova pošta, HDZ-ova Elektroprivreda, SDA-ova. 

17:30 Nastavljena rasprava o Mašićevom zaključku 

Jozo Bagarić, šef Kluba poslanika HDZ BiH-HNS, obrazlažući zahtjev za pauzu, koju je zatražio u ime ovog kluba i koja je rajala sat i po umjesto 30 minuta, kazao je da je klub podržava žurno održavanje vanredne sjednice doma o problemu boračke populacije, a što su jutros uputili kao zaključak. 

Nije rekao ni riječ o temi usljed koje je tražena pauza i zbog koje je rasprava bila burna. Podsjećamo, poslanik SDP-a Damir Mašić zatražio je da u dnevni red uđe zaključak o brisanju svih etničkih prefiksa iz naziva javnih preduzeća i onih sa većinskim državnim kapitalom u kojima prava upravljanja vrši Vlada FBIH. Iz Kluba poslanika SDA su prije pauze najavili tek podršku da ovo uđe u dnevni red. 

Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, kazao je poslije pauze da su protiv etničkih prefiksa, i da će podržati da to bude na dnevnom redu, ali je dodao da rješenje problema neće donijeti ovaj zaključak sve i da prođe. 

-Rješenje je u ozbiljnom razgovoru, pristupu i ozbiljnom političkom dijalogu – stava je Osmanović. 

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a, istakao je da se nameće pitanje da li je bila potrebna ovolika fama i halabuka vezano za ovaj zaključak, te pitanje učinkovitosti jer u 17 sati Predstavnički dom nema usvojen ni dnevni red.

15:42 Klub HDZ BIh-HNS zatražio pauzu

Zasjedanje Predstavničkog doma nastavljeno je oštrom i "usijanom" raspravom o zahtjevu poslanika SDP-a Damira Mašića, da se na dnevni red uvrsti zaključak kojim Predstavnički dom zadužuje Vladu da u roku od 60 dana, putem upravljačkih struktura i javnim preduzećima iz nadležnosti Vlade i preduzećima sa većinskim državnim kapitalom, osigura brisanje etničkih prefiksa iz njihovih naziva. Ovo se, stoji u zaključku, posebno odnosi i na brisanje imena „Herceg-Bosna“ iz naziva javnih preduzeća. U obrazloženju su kao primjeri navedeni nazivi preduzeća "Hrvatske telekomunikacije Mostar" ili "Elektroprivreda HZHB".  

Ovo je treći put u posljednjih pola godine da Mašić traži da ovo bude uvršteno u dnevni red. 

Ovakav zaključak izazvao je negodovanja i niz replika Kluba poslanika HDZ BiH-HNS, te je iz ovog kluba zatražena i polusatna pauza. 

Tokom rasprave je Safet Kešo, zamjenik predsjednika Kluba poslanika SDA, rekao da će podržati da ovo uđe u dnevni red, dok je Faruk Ćupina, poslanik SBB-a, kazao da ima elemenata da zaključak dođe na dnevni red. 

Ćupina je istakao da ovaj zaključak ima konotaciju postojanja pravne države, uspostave vladavine prava i konačno implementaciju odluka ustavnih sudova. 

- Žalosno što imamo preko 90 odluka Ustavnog suda koje nisu implementirane, žalosno je što premijer FBiH (Fadil Novalić, op.a.) ne pokreće postupke zbog toga pred nadležnim organima – dodao je Ćupina i naglasio je da to podliježe krivičnim postupcima. 

Mladen Bošković (HDZ BiH), dopredsjedavajući Predstavničkog doma, rekao je da će braniti sve ono što se zove i ima prefiks „hrvatsko“. 

- Ovo što se pokušava brisati je hrvatski prefiks ili etnički predznak. To djeluje u BiH 25 godina i to je uneseno u ovu BiH. Hrvati BiH niti se mogu niti će se odreći onoga što im pripada, ne umanjujući nikome ništa od onog njegovog. Po Ustavu, ovo je zemlja tri konstitutivna i jednakopravna naroda i onih koji se tako ne izjašnjavaju. Mi se zovemo i zvat ćemo se Hrvati.

Dirate u nešto što sigurno nije tako jednostavno kao što to vi prezentirate – rekao je Bošković. 

Ćupina je odgovorio da ne želi ovo stavljati ponovo u politički kontekst, ali da pita kako bi se osjećali pripadnici drugih naroda da se neko javno preduzeće zove „bošnjački telekom“. 

- Ne treba ovdje stvarati bilo kakve etničke tenzije niti pitanje nacionalnih prefiksa. I moja diskusija nije bila usmjerena u tom pravcu. Samo želimo poštivati odluke Ustavnog suda – dodao je Ćupina. 

Mašić je naglasio da njegov prijedlog daje Vladi FBIH osnova da može djelovati ako pronađe bilo gdje bilo kakav etnički prefiks. 

- Ovaj zaključak je korak ka verbalnoj jednakopravnosti za koju se pojedini subjekti verbalno zalažu. Ako hoćemo da se vratimo u srednji vijek, treba braniti neodbranjivo, a to je ono što se danas pokušava – dodao je Mašić. 

- Ne želim da ovo prođe na način da briše hrvatsko sa pravnog aspekta jer ovdje nije samo pravni aspekt i ne radi se samo o pravnom aspektu. Radi se o zemlji u kojoj žive tri ravnopravna naroda i oni koji se tako ne izjašnavaju. Ovo po važećem Ustavu još uvijek nije građanska država, a da bi takva bila, treba doći do promjene ustava – replicirao je Bošković. 

13:08 Nakon poslaničkog sata, vremena tokom kojeg poslanici postavljaju pitanja i upućuju inicijative, data je pauza koja će trajati do 14 sati, a planirano je da današnje zasjedanje Predstavničkog doma traje do nekih 18 sati zbog "protokolarnih obaveza". Ova dvodnevna sjednica će potom biti nastavljena sutra. 

12:56 Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a, istakao je da je zahtjev sindikata policije opravdan, te da je nejasno zašto Vlada FBiH ne može da prihvati ono što traže. 

12:25  Nermin Nikšić ukazao na nepravilnosti u FUP-u: Dežurni uočio nezakonito dodavanje brojeva za praćenje, a sada je pod istragom

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i poslanik ove stranke u Predstavničkom domu, istakavši da je opasna praksa da nad FUP-om nema parlamentarni ni civilni nadzor, ukazao je na jedan slučaj, sa kojim je upoznat, da su na spisak brojeva za praćenje nezakonito dodana još tri broja.  

- Operativni dežurni je dobio spisak brojeva da se vode istražne radnje i posebne istražne radnje. Otkrio je da su nezakonito dodana tri broja i postavio pitanje. Danas se protiv njega vodi istraga! Pitam čiji su brojevi bili dodani i koliko je takvih slučajeva – naglasio je Nikšić. 

Ministar unutrašnjih poslova FBIH Aljoša Čampara odgovorio je da je za najoštriju osudu ako je tačno da se dešavaju takve stvari i devijacije, te da treba da odgovaraju oni koji su učestvovali u tome, mimo uredbe tužilaštava i sudova, ali i da se slaže s Nikšićem da to pitanje postavi i pismeno. 

Osvrćući se na poslaničko pitanje Nermina Nikšića, u vezi sa nepravilnosti u Federalnoj upravi policije i nezakonitim dodavanjem brojeva za praćenje, Beganović je istakao je da bez odluke suda to niko ne bi smio raditi, te da u zaštiti javnog interesa i prava pojedinaca, takve stvari treba ispitati i sankcionirati. 

12:09 Beganović: Višedecenijsko guranje problema pod tepih 

Tokom poslaničkog sata Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a, osvrnuo se na dvadesetogodišnje nevođenje računa o dužnosti preduzeća u vlasništvu FBiH da plaćaju obaveze i da se ovaj problem gura pod tepih pa radnici koji su stekli uvjete da odu u zasluženu penziju, to svoje pravo ne mogu ostvariti. 

- Pitanje je vezano za status rudara, posebno rudnika Zenica i Breza. Prekjučer je jedan od tih radnika izvršio samoubistvo – dodao je Beganović i pitao premijera FBIH Fadila Novalića ko je odgovoran i zašto rudari 12 do 18 mjeseci čekaju da ostvare svoje pravo. 

Uputio je i pitanje o tome kada će biti otvoren stečaj u Željezari Zenica, te da li Novalić planira pokrenuti krivičnu odgovornost protiv onih koji su do toga doveli. 

Novalić je odgovorio da su javna preduzeća gotovo izašla iz „klišea neplaćanja“, te da rudnici većinom plaćaju i da od nove godine neće imati tu toleranciju. Ustvrdio je i da su svim ljudima koji su došli do penzije uvezali staž. Kada je riječ o "Željezari Zenica", odgovorio je da je postupak stečaja otvoren. 

11:47 Uskoro rješenje o "Švicarcima"

Poslanici su danas usvojili zaključak kojim se "Addiko banka" i Udruženje korisnika kredita „Švicarac“ obavezuju da u roku od 20 dana zaključe memorandum o razumijevanju. U protivnom, na idućoj redovnoj sjednici u proceduru će biti upućen Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke. Prva naredna redovna sjednica je 16. januara.  

Kemal Duraković, predsjednik Udruženja „Švicarac“, kazao je da memorandum, između ostalog, podrazumijeva da se na početno stanje vrate svi krediti, što znači, u iznosu u kojem su podignuti u KM, te da se dogovori fiksna kamatna stopa.

11:04 Sa sat zakašnjenja počela sjednica

Počela je, uobičajeno sa skoro sat kašnjenja, dvodnevna redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Među 14 planiranih tačaka dnevnog reda, pred poslanicima će se naći Prijedlog izmjena Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, kao i Prijedlog izmjena Zakona o doprinosima. Od novih zakonskih rješenja na dnevnom redu je Prijedlog Zakona o hemikalijama, te Nacrt zakona o ugostiteljstvu FBiH, kojim se uvodi više discipline u ovu oblast, a jedan od ciljeva zakona je da se doprinese suzbijanju sive ekonomije.

Prije utvrđivanja i glasanja o konačnom dnevnom redu, poslanici glasaju o ranije podnesenim inicijativama, a potom je sat vremena predviđeno za poslanička pitanja i podnošenje novih inicijativa.

Između ostalog, nije podržana ranije podnesena inicijativa poslanice SBB-a Zane Marjanović, da se dozvoli prikazivanje videosnimka nasilja nad demonstrantkinjama iz Kruščice.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.