BIH

Dok se vlast časti luksuznim autima, djeci ostaju kazani

Stotinu obroka dnevno najmlađim Lukavčanima

Piše: S. KURT

19.12.2017

Vraćamo se u srednji vijek. U vrijeme dječijih sirotišta, kazana, u vrijeme kad se selektiralo hoće li se tanjir toplog obroka dati djeci ili starijima. Ovako otvaranje prve javne kuhinje za djecu u Lukavcu prošlog petka komentira Žarko Papić, direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju. 

- Prema najnovijim izvještajima Svjetske banke, čak 25 posto stanovnika u BiH živi dnevno od 8,6 KM, što je 246 KM mjesečno. To je apsolutno siromaštvo, to je afričko ekstremno siromaštvo. A ko o tome govori? Niko od naših lidera nikad nije upotrijebio riječ „siromaštvo“. To se gura pod tepih – dodaje Papić.

Gdje idemo

Ostaje bez teksta kad treba komentirati otvaranje dječije javne kuhinje. Kaže, nije mu poznato da u Evropi, ali i šire, postoji nešto slično.

- Ovo pokazuje da vlast više ne može podmiriti gladne pa počinje praviti selekciju. Sistem je dobar, prvo treba nahraniti djecu, ali pitanje je gdje idemo i gdje ovo završava - ističe Papić.

Dječiju javnu kuhinju u Lukavcu otvorio je ministar za socijalnu politiku Tuzlanskog kantona Zoran Jovanović. Uz balone, jer je otvorenje bilo „svečano“, ministar je fotografiran kako dijeli prve obroke.

Papić: Bez riječi

Rasipna vlast

I ovu je inicijativu podržao samo verbalno, jer pokretač ideje i osnivač kuhinje je lukavačko Udruženje altruista „Ruke prijateljstva“.

A u Lukavcu, gdje se radnja dešava, ne štedi se kad je vlast u pitanju. Općina je u ovoj godini potrošila više od 76.000 KM za nabavku dva vozila. Terenac Škoda Kodiaq, vrijedan 54.018 KM (bez PDV-a), koristi načelnik Edin Delić, a drugi automobil, koji bez PDV-a košta 23.300, koriste druge općinske službe.

Inače, načelnik Delić prije je koristio Audi A4, Seat Toledo i Škodu Yeti.

Zavjese, usisivač, čestitke  

Ministar Jovanović kaže da nema mnogo novca u budžetu, ali mogao je makar dio troškova koje je ove godine planirao (i potrošio) u Ministarstvu prebaciti na račun javnih kuhinja. Među planiranom potrošnjom je i 215 KM vrijedna poslovna torba, Ministarstvo je nabavilo tepih za 1.100 te zavjese za 900 KM, a kupuje i usisivač koji košta više od 500 KM.

Nastranu što je za servis Škode kojom se vozi potrošeno 1.600 KM. Tu su i čestitke, kalendari, rokovnici, sve iz budžeta Kantona.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.