BIH

Zakon o zaštiti djece u krivičnom postupku donosi niz inovativnih rješenja

Fena

19.12.2017

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, uz podršku UNICEF-a BiH i "Save the Children", organiziralo je danas u Sarajevu promociju rezultata projekta nazvanog "Pravda za svako dijete - Jačanje sistema zaštite djece u krivičnim postupcima".

Resorni federalni ministar Vesko Drljača kazao je na otvaranju skupa da je osnovni cilj stvoriti preduvjete za kvalitetniju i efikasniju provedbu Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, posebno je interesantno kako ustvari jačati te kapacitete stručnih organa (organa starateljstva) u primjeni i izvršenju zakona.

- Maloljetna djeca imaju posebnu zaštitu, to treba jačati i na tome raditi u kontinuitetu - kazao je.

Istaknuo je podršku UNICEF-a i "Save the Children" u procesu zaštite porodica, posebno prava i zaštite djece (uključujući i današnji projekt), a riječi zahvalnosti izrazio je i Vladi Distrikta Brčko i Birou za ljudska prava u Tuzli, koji je pružio podršku u izradi vodiča za primjenu odgojnih preporuka.

Podsjetio je da se sistem maloljetničkog pravosuđa prvenstveno zasniva na najboljem interesu djeteta (pravu na život, opstanak, razvoj, ne diskriminaciju, poštivanje mišljenja djeteta), a cilj je osigurati dobrobiti djeteta i ostvariti vladavinu prava.

Kako je kazao, težište propisa je na alternativnim mjerama kako osuditi maloljetnički kriminal, a u isto vrijeme tražiti humana rješenja. Kako ih usmjeriti na prihvatljivi način života, da bi maloljetnici koji su u sukobu sa zakonom postali korisni članovi društvene zajednice. U tom procesu bitna je saradnja i pravosudnih i nepravosudnih institucija.


- Naša tendencija je na nepravosudnim institucijama, to je ideal kojem težimo. Bitno je i osposobiti institucije koje su relevantne (organi starateljstva), ojačati njihovu ulogu da budu kreativniji, a da istovremeno događaj ima što manje posljedica na maloljetnog počinioca, a na pravičan način zadovolji žrtvu te da se traži optimalno rješenje koje je realno i prihvatljivo, a u skladu s principima i standardima - kazao je.

Istaknuo je i važnost medijacije (proces posredovanja) u krivičnom postupku prema maloljetnicima što, po iskustvima iz više evropskih država, kratkoročno može doprinijeti rehabilitaciji žrtve a i razvoju osjećaja odgovornosti i promjeni u ponašanju maloljetnih počinilaca krivičnih djela. Dugoročno ona smanjuje recidivizam.

Ministarstvo je, kaže, ministar u 2016. i 2017. radilo na uspostavi programa edukacije profesionalaca za vođenje postupka medijacije, ali i specijaliziranog programa edukacije u primjeni zakona.

- Danas imamo certificirane medijatore, posrednike u centrima za socijalni rad na području FBiH koji adekvatno mogu postupiti po naredbi tužioca ili sudije i provesti postupak medijacije - kazao je. Dodaje da su izrađeni i dokumenti koji će poslužiti svima koji učestvuju u tom procesu i dolaze u kontakt s maloljetnim počiniocima djela.

Predstavnik Kancelarije UNICEF-a u BiH Mario Tokić naglasio je da je Zakon stupio na snagu 2015., a fokus je prvenstveno na primjeni alternativnih mjera, odnosno vaspitnih preporuka prema djeci, u kojima se oni odvraćaju od sudskog postupka.

- Time na određeni način štitimo djecu od daljnje stigmatizacije. Naravno, Zakon propisuje uvjete pod kojima se te alternativne mjere mogu implementirati - kazao je.

Najavio je nastavak podrške sličnim aktivnostima (uz podršku vlada Švicarske i Švedske) te izdvojio podršku djeci žrtvama i svjedocima krivičnih djela.

- Jedan od glavnih ciljeva naredne faze programa je održivost aktivnosti, a odnosi se na što više građenja sistemskih rješenja koja će ostati nakon realizacije ovog programa - kazao je.

Naglašava da će iza tih aktivnosti ostati treneri koji će nastaviti educirati ciljne skupine (organe starateljstva), ali i plan i program edukacije socijalnih radnika radi što bolje implementacije novog zakonodavstva.

Ahmed Pjano iz organizacije "Save the Children" napomenuo je da Zakon o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku donosi niz inovativnih rješenja, a sve u cilju zaštite i adekvatne brige i staranja o djeci koja su o kontaktu sa zakonom (kako djecom izvršiocima, tako i djecom žrtvama).


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.