BIH

OHR i Ambasada SAD u BiH o Čovićevim izjavama: Izbjeći dalje podjele u društvu, odbacujemo bilo kakvu podjelu BiH

N1

19.12.2017

Rješenja treba naći u međusobnom razumijevanju, dijalogu i pomirenju tako da se izbjegnu dalje podjele u društvu, kazali su za N1 iz OHR-a komentirajući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je u nedjelju u intervjuu za Hrvatsku radio-televiziju kazao da je ''treći entitet ozbiljna mogućnosti''.

Oz OHR-a su ponovili s jasno njihovo opredjeljenje za teritorijalni integritet suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

“Visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira smatraju da sve reforme treba da dovedu do funkcionalnijih i ekonomičnijih institucija u BiH, koje će bolje odgovarati na potrebe građana. Također su više puta izrazili opredjeljenje za teritorijalni integritet suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Promjene ustavne strukture BiH zahtijevale bi sveobuhvatan proces postizanja konsenzusa i dogovora u cjelokupnom političkom spektru. Rješenja treba naći u međusobnom razumijevanju, dijalogu i pomirenju tako da se izbjegnu dalje podjele u društvu'', kazali su iz OHR-a.

Reagirala je i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

- Stav SAD o ovom pitanju je poznat i ostaje nepromijenjen. SAD su posvećene principima Dejtonskog mirovnog sporazuma – Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, te sa neupitnim teritorijalnim integritetom.  Mi odlučno odbacujemo bilo kakvu daljnju geografsku podjelu BiH, uključujući i mogućnost formiranja trećeg entiteta, te se snažno protivimo reorganizaciji zasnovanoj na etničkim principima - navedeno je u reakciji Ambasade SAD u BiH.

Podsjećamo, na pitanje vidi li rješenje u trećem entitetu, Čović je rekao kako već više od deset godina traži put za hrvatski narod u BiH. 

- Predlagali smo četiri teritorijalne, federalne jedinice. Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH. Po logici stvari bi bilo da  srpski, hrvatski i bošnjački narod mogu birati svoje predstavnike. Bez tri konstitutivna naroda nema Bosne i Hercegovine - rekao je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.