BIH

Evropska komisija prezentira veliki izvještaj: Kako Balkan uključiti u EU do 2025. godine

S. NUMANOVIĆ

19.12.2017

Predsjednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) predstavit će poseban izvještaj o zapadnom Balkanu 6. februara, saznaje "Dnevni avaz".

U tom izvještaju, na kojem radi cijela Evropska komisija, prezentirat će se aktivnosti koje za cilj imaju da "zapadni Balkan bude nepovratno na putu k učlanjenju u EU" do kraja mandata naredne Komisije, od 2019. do 2025. godine.

Veliki govor

Taj cilj iznio je i sam Junker u svom septembarskom govoru o stanju EU koji je održao pred Evropskim parlamentom.  

Tada je rekao da se vrata EU otvorena za zapadni Balkan i da će do 2025. godine Unija imati "više od 27 članica".  

Istakao je poziciju Crne Gore i Srbije kao "glavne trkače" obzirom da te dvije države imaju otvorene pregovore s EU.

No, kasnije je "ublažio" svoj stav istakavši da sve države zapadnog Balkana imaju priliku i vrata EU su im otvorena.

Kada su Crna Gora i Srbija u pitanju, one su na "čelu kolone", s time da je jedan od uslova za moguće uključenje Beograda u "briselsko društvo" - stabilnost balkanskog regiona.

Prema onome što se do sada zna, Evropska komisija zainteresirana je za značajnije ubrzanje reformi u svih šest zapadnobalkanskih država.

No, isto tako, EU želi da se i sam region međusobno povezuje i spremna je uložiti velika novčana sredstva u projekte infrastrukture u prvom redu.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kao i Evropska investicijska banka (EIB), investirat će u tu svhu najmanje milijardu eura godišnje.

Komesar za proširenje EU Johanes Han (Johannes Hahn) sve snažnije, nakon formiranja Transportne zajednice, zagovara i konstituiranje regionalne ekonomske zajednice. Njen cilj bio bi jače ekonomsko povezivanje regiona i povećanje standarda građana zapadnog Balkana.  

U Komisiji se sve intenzivnije razmišlja i, na primjer, o ukidanju rominga ne samo unutar Balkana, već i prema EU. Time bi se ohrabrila poslovna zajednica na saradnju i privukli potencijalni novi strani investitori.

Naruku ovom regionu ide i to što u naredne tri godine Unijom predsjedavaju države koje su nam iznimno naklonjene.

Prva je Bugarska koja je jedan od svojih ključnih prioriteta predsjedavanja EU postavila širenje na Balkan.

U maju naredne godine u Sofiji će biti održan veliki forum zapadni Balkan - EU na kojem će učestvovati čelnici svih šest balkanskih država, EU, te ključni ljudi nekih od država Unije, Njemačke i Francuske u prvom redu.

Prije toga, zapadnobalkanske države posjetit će i sam Junker.

Nakon Bugarske EU će predsjedavati i jedna Hrvatska, te Njemačka.

Mogerini intenzivno radi 

Ako je suditi po retorici, u približavanju država zapadnog Balkana posebno prednjači potpredjednica Evropske komisije i visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnost Federika Mogerini (Federica Mogherini).

Ona ističe da je Balkan sastavni dio Evrope i da mu s pravom pripada članstvo u Uniji. No, da mora ispuniti potrebne kritetrije za to.

Mogerini naglašava da ima redovne sedmične susrete s liderima iz ovog regiona a sinoć je premijere šest balkanskih država ugostila u Briselu na posebnom forumu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.